Hoe technologie helpt op de skipiste

Het wintersportseizoen breekt aan en dat betekent niet alleen dat de snowboards weer gewaxt moeten worden, de skischoenen gepoetst en dat je continue de snowcam bekijkt om te zien wat “jouw” piste doet. Steeds meer Nederlanders gebruiken technologie op de piste, maar daarvoor moet je wel goed zijn voorbereid. Dit is hoe tech kan helpen op de skipiste.

Voordat je met je ski’s de verse sneeuw in gaat, is er al heel veel voorbereidend werk in de piste gestoken. Met snow cats wordt de sneeuw de juiste kant opgeduwd en kunnen ijsplaten worden gedetecteerd. Met behulp van GPS en andere technieken wordt de diepte van de sneeuw gemeten. Vervolgens maken sneeuwmakers extra sneeuw op plekken waar dat nodig is. Onder 20 tot 80 bar druk worden waterdruppels de lucht ingestuurd en door de mix van water en druk vormen er ijskristallen die door de kou sneeuw vormen. Daar moet het echter wel koud voor zijn: -2 tot -12 graden.

Sensoren

Er moet ook worden ingeschat of er kans is op lawines. Er is heel lang geprobeerd dit te meten met infraroodscanners of satellieten, maar die zijn vooral geschikt voor platte gebieden. Een optie is gebruik te maken van laser of ultrasonische sensoren op palen, maar die zijn zeer kwetsbaar door bewegende sneeuwmassa’s. Er wordt daarom in diverse gebieden gebruikgemaakt van radar- en GPS-technologie. Ze steken die in de grond van de berg voor koning winter arriveert. De radar kan bij de komst van sneeuw meten hoe hoog de witte laag is en het GPS-signaal kan aantonen hoeveel vloeibaar water de sneeuw bevat. Zo kan worden gemeten wat de kwaliteit van de sneeuw is en of de laag kan gaan bewegen.

RFID

Om de lift in te mogen heb je als skiër natuurlijk je skipas nodig. Er zijn systemen die gebruikmaken van RFID-chips. Die zijn gekoppeld aan systemen die meten of er niet wordt gefraudeerd met de kaart. Deze kunnen snel worden gelezen, waardoor de doorloop van wintersporters sneller gaat. Er wordt ook onderzoek gedaan naar systemen waarbij het gezicht kan worden herkend door een camera, om zo nog beter te controleren op fraude.

Voordat je op de piste verschijnt, doe je je uitrusting aan. Het Noorse merk Helly Hansen heeft een jas gemaakt met een zogeheten Life Pocket. Het is een ski-jas met daarin een zak die tweemaal zo warm is als een gewone jaszak. Met een speciale aerogel van Nasa wordt de elektronica in deze jaszak niet ijskoud. Wil je ook je voeten ver weg houden van koude omstandigheden, dan kun je kiezen voor K2’s nieuwe skischoenen met daarin thermische hitte-afgevende pads erin. Je kunt ze via USB opladen.

Media has no description

© PXimport

Zonnebrillenmerk Oakley heeft met zijn Airwave 1.5 Goggles het tech-antwoord op de skibril. Het heeft niet alleen GPS-integratie, maar ook Bluetooth en een ingebouwd display. Zo kun je je muzieklijst besturen, mappen checken en natuurlijk de (af)grond voor je goed bekijken. Wil je liever mooie video-opnamen maken van je afdaling, dan kun je een helm met Go Pro-mogelijkheden kopen, waarmee je zelfs in de meest heftige omstandigheden kunt filmen.

Apps

Misschien is het bereik niet altijd even goed in de bergen - en als je naar het noorden gaat kan het zo koud zijn dat je telefoon er iets minder zin in heeft - maar over het algemeen kun je smartphones prima gebruiken op de piste. Met een app als SkiResort App heb je de informatie over je skigebied en liften altijd bij de hand (ook offline). Online is echter beter, want dan zie je ook wat de sneeuw doet die dag en hoe het weer is op de piste.

Als je je eigen skikunsten wilt verbeteren, dan heeft Rossignol de PIQ Wearable Ski Tracker gemaakt. Het is een band die je om je skischoen doet en precies kijkt hoe je beweegt en hoe je bepaalde sprongen maakt. In een app krijg je dan feedback, zodat je je skikunsten kunt verbeteren. En dat gaat heel precies op basis van een x aantal graden. De app kan zelfs aangeven hoe goed je overgang van je ene naar je andere been is.

Wil je liever weten wie van de vriendengroep het snelste is, dan kun je Snocru downloaden. De tracking technologie meet je snelheid, hoogte, aantal afdalingen en de afstand die je hebt geboard of geskied. Je hoeft hier niet per se internetconnectie voor te hebben, omdat er gebruik wordt gemaakt van GPS. Niemand heeft dus een excuus dat de app niet werkt; die persoon is dan gewoon te langzaam óf heeft teveel tijd gespendeerd in de aprés ski. Heel behulpzaam dus, die tech op de piste.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten