Grote bedrijven en startups

Techgiganten hebben een leger aan knappe koppen in dienst om zelf fantastische tech-toepassingen te bedenken, maar daarnaast is er ook nog een fijne vijver vol met ambitieuze startups om uit te vissen. Wat hebben grote bedrijven zoal gedaan met deze startups?

Oracle en Wercker

Laten we in Nederland beginnen, want het Nederlandse Wercker werd door Oracle gekocht om het ontwikkelaars makkelijker te maken. Wercker ontwikkelt namelijk technologie die code kan testen en kan helpen met de deployment ervan. Oracle gebruikt dat graag voor de cloud, zodat ontwikkelaars het nog makkelijker wordt gemaakt met Oracles in-cloud software te werken.

Snapchat en Zenly

Snapchat heeft Snap Map, een wereldkaart waarop je kunt zien waar je vrienden zijn en wat ze aan het doen zijn, gebaseerd op wat ze delen op het sociale kanaal. De kaart werkt zo goed dankzij de aankoop van Zenly in Frankrijk, dat al zo’n kaart had gemaakt. Nu is de kaart-applicatie volledig in het bezit van Snapchat.

Atlassian en Trello

Atlassian is het bedrijf achter Jira, een tool die vooral in het bedrijfsleven veel wordt gebruikt door teams die Agile werken. Andere mensen die op handige wijze samen willen werken, gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Trello. Trello heeft in een korte tijd enorm aan populariteit gewonnen en dat heeft Atlassian ongetwijfeld geïnspireerd het handige tooltje te willen kopen. Jira en Trello is allebei bedoeld om mensen zichzelf nog beter te laten organiseren, dus ze zullen elkaar waarschijnlijk goed aanvullen.

Niet iedereen kijkt buiten de deur

Het is natuurlijk heel slim om andere bedrijven te kopen die toch al maken waarnaar jij op zoek bent, maar er zijn bedrijven die helemaal niet zo’n denkwijze hanteren. Netflix heeft bijvoorbeeld wel licentiedeals, maar het heeft nog nooit officieel naar buiten gebracht een startup te kopen. Nvidia is ook zo’n bedrijf dat - zeker de laatste jaren - bijna geen acquisities doet en zich vooral concentreert op op de kernactiviteiten.

Apple en Regaind

Apple kocht onlangs muziek-herkendienst Shazam, waarvan het uiteraard wel duidelijk is waarmee dat geïntegreerd zal worden: Apple Music. Er is echter een andere interessante aankoop geweest in het afgelopen jaar. Apple heeft namelijk recentelijk Regaind gekocht. Deze Franse startup ontwikkelde een programma waarmee door computerkracht foto’s worden geanalyseerd en gecategoriseerd. Dat is natuurlijk een slimme stap, zeker nu Google keihard werkt aan kunstmatige intelligentie die kan leren bijvoorbeeld bloemen te herkennen van foto’s en ze daarmee ook te kunnen categoriseren.

Microsoft en Bonsai

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het is zeker een startup-aankoop die genoemd moet worden. Microsoft investeerde namelijk ooit in een startup genaamd Bonsai, dat ontwikkelaars helpt om sneller meer kunstmatige intelligentie te creëren. Bonsai kan machines goed ‘lesgeven’ en kijken waar ze nog wel een lesje kunnen gebruiken. Bonsai wist bijvoorbeeld Google’s DeepMind te verslaan in een wedstrijd waarbij een robotarm moest worden geleerd blokjes te stapelen. Saillant detail: Bonsai is gebouwd op Google’s TensorFlow systeem. Er wordt verwacht dat Microsoft Bonsai gaat gebruiken om Azure cloud beter te maken.

Google en Limes Audio

Soms koopt een groot bedrijf een startup voor een nog te ontwikkelen technologie, maar meestal gaat het om een handige toepassing voor bestaande tech. Google kocht bijvoorbeeld Limes, een Zweeds bedrijf dat helpt met het verbeteren van het geluid in communicatiesystemen via stem. Google heeft dat nodig om Hangouts te verbeteren, dus was dat een logische aankoop.

Vooral kunstmatige intelligentie heel populair

De trend in het aanschaffen van startups zit hem in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hiermee kunnen computers leren dingen te herkennen, zoals de bloemen op foto’s van Google, of de verkeersborden in een zelfrijdende Mercedes. De koploper in het aanschaffen van AI-startups is met stip op 1 Google. Het bedrijf kocht sinds haar bestaan maar liefst 30 bedrijven.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Blog

Tags: microsoft, snapchat, google, bedrijven, startup, oracle, overnames, trello, atlassian