Gratis Javacript leren met Google Grasshopper

Heb je altijd al willen leren coderen in Javascript? Dan zijn er naast een heleboel opleidingen ook een heleboel gratis apps, YouTube-kanalen en weblogs te vinden om je de fijne kneepjes te leren. Een nieuwe ster tussen al die apps is Google Grasshopper: een gratis manier om te leren coderen in Javascript.

Google staat erom bekend een speciale regeling te hebben waarbij werknemers 20 procent van hun werktijd mogen spenderen aan zijprojecten. Deze incubator heet Area 120 en heeft al mooie dingen voortgebracht zoals Gmail en Google Maps. Grasshopper is hun nieuwste uitvinding die openbaar is gemaakt en je vindt de applicatie in de Google Play Store of -verrassend genoeg- de App Store.

Spelenderwijs

In Grasshopper wordt je spelenderwijs met behulp van puzzels geleerd te coderen. Het is bijna alsof je een nieuwe game op je telefoon hebt, maar dan met een stevig educatief karakter. Je leert hoe je dingen kunt maken met behulp van code, wat nogal verschilt van de aanpak van veel andere educatieve websites met betrekking tot coderen.Dat is een belangrijk verschil, want het daagt je uit na te denken over wat je doet, voordat je begint. Immers is het in de praktijk ook zo dat iemand een eindresultaat van je verwacht en niet per se hoeft te weten hoe je het doet.

Google Grasshopper screen 1

© PXimport

Wat ook heel fijn is, is dat er niet veel ruimte is voor te veel tekst. Daardoor worden er ook niet direct hele lappen code van je gevraagd. Er zijn simpelweg wat stukken weggelaten, en je mag de missende code zelf kiezen uit de rijtje met coderegels. Dat werkt heel prettig, want het zorgt ervoor dat je alleen maar op het scherm hoeft te tikken en niet zelf de code moet invullen.

Levels en beloningen

Grasshopper is heerlijk gestructureerd. Elk hoofdstuk heeft zo zijn eigen ‘levels’, wat wordt weergegeven met een soort wandelpad. Je kunt de verschillende delen code door drag and drop gebruiken en ze zijn ook met kleuren aangegeven om het nog overzichtelijker te maken. De levels zijn klein en behapbaar en daardoor zeer geschikt voor onderweg. De app helpt je ook nog eens herinneren dat hij bestaat, door af en toe een bericht te pushen om je te vragen of je toevallig tijd hebt voor een leveltje in Grasshopper. Als dat nog niet motiverend genoeg is, dan is de app ook heel belonend: zelfs als je maar een vlag hebt gemaakt (dat is namelijk je eerste opdracht), dan geeft de applicatie je al voldoening door je te prijzen en de opdracht af te vinken in dat looppad.

Google Grasshopper screen 2

© PXimport

Het klinkt als een game waarin veel wordt uitgelegd en je veel makkelijk wordt gemaakt. Is dat kinderachtig? Laat je vooral niet misleiden door de schattige sprinkhanen die je vergezellen in de app. Dit is absoluut geen kinderapplicatie. Google heeft Grasshopper echt bedoeld als iets voor volwassenen die naast hun baan willen leren coderen, of die overwegen de IT in te gaan en eens willen snuffelen aan de wereld van code kloppen. Of misschien kun je al HTML en wil je eens kijken of je je talenkennis kunt uitbreiden. Natuurlijk kunnen kinderen het ook proberen, maar zeker later in de app wordt het veel ingewikkelder.

Een bewezen IT-bedrijf

Een gratis app die er geweldig uitziet, gemaakt is door een bekend en bewezen IT-bedrijf en ook nog eens goed te begrijpen is, dat klinkt allemaal wel erg positief. Er is echter ook kritiek op de app en die komt vooral van professionals die nog in QBASIC leerden coderen. Zij menen dat coderen iets is dat je moet leren door het echt te doen en fouten te maken. Door zo te leren wat er niet kan, zou je eerder buiten de lijntjes durven gaan, dan wanneer je in een heel programma juist alleen binnen de voorgeschreven banen leert wat wel kan. Liever een tool dan een toy dus.

Het gros van de mensen die Grasshopper al hebben getest is positief over de app. Je wordt er wellicht geen Javascript-meester van, maar je leert wel wat de fundering van deze programmeertaal is zodat je deze kunt herkennen en er wat simpele zaken mee kunt maken. Je hebt snel een stukje bijgeleerd en omdat het op een apparaat staat dat je vrijwel altijd bij je hebt, hoef je er ook niet helemaal voor te gaan zitten. Even tussendoor. Dat Grasshopper ook nog gratis is, maakt het helemaal een applicatie om op zijn minst eens te proberen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten