De staat van mobiele data in Nederland

Zo'n 4 miljard mensen op aarde hebben toegang tot het internet. Dat is een groot deel van het totaal van 7,6 miljard. Ongeveer 3,2 miljard gebruikers zijn op social media te vinden en die kanalen worden meestal benaderd via een mobiele telefoon. Hoe zit het in Nederland eigenlijk met het gebruik van mobiele data?

Het is best een uitdaging om een up-to-date beeld te geven van mobiel gebruik in Nederland; de ontwikkelingen gaan razendsnel. Waar je een paar jaar geleden bepaalde contactpersonen nog een sms’je moest sturen als je ze via tekst wilde bereiken, hebben zelfs die volhouders tegenwoordig vaak een smartphone met WhatsApp. Daarvoor heb je wel een werkende internetverbinding nodig op je telefoon: of dat nu is via een data-abonnement van je provider of via een wifi-verbinding thuis of in de trein.

4G

De Autoriteit Consument & Markt deed onderzoek naar het gebruik van mobiele data. Het kwam tot de conclusie dat 4G vooral dankzij het nieuwe gegeven van onbeperkt data abonnementen tot bloei komt. Het landelijke dataverbruik van 4G was in het eerste kwartaal van 2016 nog iets meer dan 20,000 terabyte. Inmiddels zitten we in het eerste kwartaal van 2017 al boven de 60,000 terabyte. Het schiet omhoog. De ACM meldde later dat over het laatste kwartaal van 2017 100 miljard MB werd gebruikt aan mobiel dataverbruik. Dat is evenveel als we in heel jaar 2015 hebben gebruikt.

Het zijn grote aantallen, maar wat doet de gemiddelde Nederlander? 93 procent van de Nederlanders heeft een smartphone. Het verbruik ligt tussen de 1 en 2 GB aan data per maand, met 100 tot 200 belminuten. Sms’en doen we niet veel meer (zie kader), want WhatsApp en Facebook Messenger hebben die taak overgenomen. 11,5 miljoen Nederlanders gebruiken Whatsapp en 10,8 miljoen doen aan Facebook Messenger, volgens een rapport van Newcom Research & Consultancy.

 

© PXimport

Hoewel we de smartphone allang niet meer gebruiken waarvoor we deze in eerste instantie in ons leven hebben geïntroduceerd - bellen en sms’en - is het gebruik van de apparaten alleen maar toegenomen. ‘s Ochtends tijdens de ochtendspits in de trein zie je nog maar weinig mensen om zich heen kijken: het grootste deel kijkt naar het kleine schermpje in hun hand.

WhatsApp en YouTube

Waar in 2012 nog maar 44 procent op de smartphone gebruikmaakte van internet, is dat in 2017 al naar 76 procent gestegen, volgens het Ruigrok Netpanel-onderzoek What’s Happening Online. De tijd op het internet spenderen we aan meer dan alleen WhatsApp of Facebook en Instagram: we spenderen ook ongeveer 40 minuten per dag aan YouTube. Online winkelen groeit ook, hoewel veel Nederlanders nog steeds graag naar een fysieke winkel gaan om de artikelen eerst zelf in hun handen te kunnen houden.

Het wordt alleen maar meer. Volgens NLKabel wordt het datagebruik in Nederland 18GB per gezin. Per dag. Dat komt enerzijds omdat meer mensen toegang krijgen tot sneller internet. Hierdoor is het aantrekkelijker om bijvoorbeeld Netflix te gaan gebruiken. Netflix op haar beurt zal meer van je internetverbinding gaan verlangen, door betere kwaliteit video te versturen. Een andere reden dat er zoveel meer data gebruikt wordt, is niet echt te noemen. Er wordt wel rekening mee gehouden, want er wordt verwacht dat er in de toekomst apps worden ontwikkeld die nog meer data verbruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten