Zo update je gratis naar Windows 10 na 29 juli aanstaande

Vanaf eind juli is het niet meer mogelijk om je Windows 7- of 8.1-machine gratis te upgraden naar Windows 10. We kunnen ons echter wel voorstellen dat je dat misschien op een later tijdstip nog steeds wilt doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook na 30 juli gratis kunt upgraden?

Voor de activatie en registratie van Windows 10 wordt de hardwareconfiguratie van je machine bij Microsoft opgeslagen in een database. Sinds de nieuwste versie van Windows 10 is het ook mogelijk om je bestaande Windows 7 of 8.1-licentiesleutel in te voeren als activatiecode. Dit hoef je slechts eenmaal te doen, waarna je computer altijd opnieuw kan worden geïnstalleerd met die code.

In deze workshop vertellen we je wat je nodig hebt om Windows 10 alvast te activeren op jouw systeem, zonder dat je daadwerkelijk het besturingssysteem definitief installeert. Je hebt in ieder geval een geldige Windows 7- of 8.1-code nodig. Daarnaast heb je ook een losse usb-stick van minimaal 4 GB en een losse harde schijf nodig.

In deze workshop maken we gebruik van een schone Windows 10-installatie op een losse harde schijf, zodat je bestaande Windows 7- of Windows 8.1-installatie intact blijft. Je kunt er ook voor kiezen om een Windows 10-upgradeinstallatie over je bestaande Windows 7- of 8.1-versie uit te voeren en na de activatie van Windows 10 de installatie weer ongedaan maken. Dat kan tot 30 dagen nadat je Windowws 10 hebt geïnstalleerd.

Download als eerste de Windows Media Creation Tool van https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10. Plaats je usb-stick in de computer en start de configuratietool. Kies voor de optie 'Installatiemedia voor een andere pc maken'. De tool vraagt voor welke versie van Windows 10 je een usb-stick wilt maken: 32-bits of 64-bits. Bij voorkeur kies je voor de 64-bits-versie. In de volgende stap kies je voor 'USB-flashstation'. De meest recente installatieversie van Windows 10 wordt nu op je usb-stick gezet.

Nadat je usb-stick klaar is heb je de meest recente versie van Windows 10 op de usb-stick staan. Die stick gebruik je straks om Windows 10 te installeren op de losse harde schijf.

Het maakt overigens niet uit als de losse harde schijf niet dezelfde schijf is waarop je Windows 10 uiteindelijk permanent op wilt installeren. Volgens de activatiegegevens van Windows is er een aantal onderdelen van je computer die je gewoon kunt wijzigen zonder dat dit effect heeft op de activatie van Windows zelf. De harde schijf is daar een van, maar dat geldt ook voor de videokaart (indien van toepassing) en het geheugen. Pas als je het moederbord en de processor gaat vervangen, bestaat de kans dat Windows 10 opnieuw vraagt om activatie.

Computer openmaken

De volgende stap is om de computer of laptop waarop je alvast Windows 10 wilt activeren, open te maken. Daarbij ga je de bestaande harde schijf loskoppelen van de sata-poort en sluit je de losse harde schijf erop aan. Heeft je computer meerdere harde schijven, koppel die dan voor de zekerheid ook even los. Vervolgens start je de computer op vanaf de eerder aangemaakte usb-stick. In het bios van je computer moet je wellicht nog aangeven dat je de computer vanaf die drive wilt opstarten, bij veel systemen kun je ook een bootmenu oproepen met de F10-toets.

Start je computer eenmaal op vanaf de usb-stick, dan kun je de installatieprocedure van Windows 10 starten. De installatie zal vervolgens de losse harde schijf detecteren en die aanbevelen voor de installatie van Windows 10. Nadat de computer nogmaals is opgestart, wordt de Windows 10-installatieprocedure verder afgemaakt en wordt er gevraagd om de invoer van een sleutel. Hier voer je nu de Windows 7- of Windows 8.1-sleutel in van je eigen computer. Als Windows 10 een internetverbinding heeft, wordt je computer meteen geactiveerd.

Mocht je geen vraag krijgen voor het invoeren van de Windows-sleutel? Wacht dan tot de computer nogmaals is opgestart met Windows 10. Vervolgens ga je naar de Windows Verkenner en klik je met de rechter muisknop op Deze PC en kies je voor Eigenschappen. Daarna ga je naar Windows-activering, onderin het scherm, en klik je op de link Windows activeren. Je kunt nu met de knop Productcode wijzigen je Windows 7- of Windows 8.1-code invoeren.

Digitaal recht

Na op Windows Activeren te klikken wordt jouw systeemhardware bij Microsoft geregistreerd en is Windows 10 voor die computer geactiveerd volgens het zogeheten digitaal recht.

Je kunt nu de computer uitschakelen en de losse harde schijf en usb-stick weer loskoppelen. Sluit de interne harde schijf weer aan. Vervolgens start je Windows 7 of Windows 8.1 op als vanouds. Besluit je later definitief de overstap naar Windows 10 te maken, dan kun je gratis upgraden en kun je kiezen voor een geheel schone installatie met behulp van de eerder aangemaakte usb-stick, of kies je voor een upgrade over je bestaande Windows 7- of 8.1-versie. In beide gevallen kun je Windows 10 dan installeren en activeren met de eerdergebruikte code voor Windows 7 of 8.1.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: activatie