abonneren

Windows XP viert tiende verjaardag

Deze week wordt het meest succesvolle besturingsysteem aller tijden tien jaar oud. Daar staat tegenover dat het al veel te lang bestaat. Windows XP wordt oud. Tijd om over te gaan op Windows 7?

Microsoft lanceerde Windows XP officieel op 25 oktober 2001. Hoewel Windows XP door velen nog als werkpaard gebruikt wordt, valt er wel wat voor te zeggen het te vervangen. In de tien jaar van zijn bestaan is er veel veranderd. Met name de beveiligingsvoorzieningen van Windows XP schieten te kort. Een ander nadeel is dat Windows XP door de enorme hoeveelheid updates die er de afgelopen tien jaar zijn verschenen veel groter is geworden en vooral flink aan efficiëntie heeft ingeboet. Op veel pc’s waar het bij aanschaf op geïnstalleerd was, is het ondertussen niet meer vooruit te branden. Alleen het uitbreiden van het vaak onvoldoende werkgeheugen biedt in sommige gevallen nog soelaas.

Ondertussen is het gebruik van Windows XP wel ingehaald door Windows 7. Daar heeft de opvolger van de slecht gewaardeerde tussenversie: Windows Vista, toch ruim twee jaar over gedaan.  Windows Vista - nooit er succesvol -  speelt nu nog een ondergeschikte rol met een marktaandeel van minder dan 12 %.

Toch wordt door ruim 35 % van alle pc-gebruikers nog steeds vastgehouden aan Windows XP. Kennelijk voldoet Windows XP nog voor een grote groep gebruikers. Hoe lang nog? Microsoft heeft dankzij de grote populariteit de serviceperiode met updates verlengd. Tot 2014 zijn belangrijke updates gegarandeerd. Wellicht kan Windows 8 de resterende Windows XP-gebruikers straks over de streep trekken?

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie