Windows Vista pre-RC1

Microsoft heeft een tussentijdse build voor ontwikkelaars uitgebracht, waarin de vernieuwingen in de komende Vista Release Candidate 1 alvast kunnen worden bekeken. Wat is er nieuw in build 5536?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Build 5536 van Vista zou eigenlijk alleen aan ontwikkelaars beschikbaar worden gesteld, maar Microsoft besloot op het laatste moment ook een gelimiteerde groep niet-ontwikkelaars naar de vooruitblik op RC1 te laten kijken. Na 100.000 downloads (via http://download.windowsvista.com/preview/prerc1/en/download.html ) zal de downloadmogelijkheid worden gesloten.

Het installeren neemt op ons testsysteem ongeveer een halfuur in beslag en verloopt zonder problemen. Microsoft beloofde eerder ook dat de installatietijd zou worden verkort. Wie niet beschikt over een licentiesleutel kan de software 14 dagen zonder activatie uitproberen en moet dan opnieuw installeren.

Na het installeren zorgt de Performance Rating Tool voor het configureren van het systeem, zodat de beste performance voor de aanwezige hardware wordt gehaald. Andere testers melden dat hardware nu beter wordt herkend. Op ons testsysteem - gebouwd met redelijk nieuwe componenten - is dat nooit een probleem geweest, maar eerdere Vista-versies leverden bijvoorbeeld wel problemen op bij een 2 jaar oude VAIO-notebook van Sony.

Ons testsysteem krijgt een performancerating van 2. Dat is aan de lage kant (4 of 5 is beter), maar tijdens het gebruik merken we niets van trage performance of haperende grafische effecten. Na het inloggen ziet de gebruikersinterface er hetzelfde uit. Het AERO Glass-uiterlijk is op minimale punten aangepast en de iconen voor applicaties en instellingen zien er iets strakker uit.

Op de desktop vinden we nu een verbeterde RSS-gadget, die standaard alleen de voorgedefinieerde Microsoft-feeds toont, maar die makkelijk is uit te breiden met eigen feeds. Klikt u op een nieuwtje, dan schuift een zijvak open waarin het volledige nieuwsbericht te lezen is. Erg handig! Ook nieuw is de Weather-gadget die de weersverwachting op het scherm laat zien. Toch is de totale hoeveelheid gadgets nog steeds aan de lage kant.

Als we de overige applicaties en instellingenschermen bekijken, lijkt er eigenlijk weinig opvallends te zijn veranderd. Er zijn kleine visuele wijzigingen, maar er valt niets nieuws te ontdekken. Is dat een teleurstelling? Ja en nee. Natuurlijk worden we graag verrast, maar dan wel op een positieve manier. Als Microsoft op het laatste moment nog allerlei extra's had toegevoegd, had dat tot onverwachte problemen kunnen leiden. Liever een stabiele en betrouwbare versie, dan allerlei nieuws, moeten ze gedacht hebben.

Met de preview van RC1 is Microsoft erin geslaagd om een tussentijds versie af te leveren, die zonder problemen en onaangename verrassingen te installeren en te gebruiken is. Jammer dat de preview maar 14 dagen meegaat; omdat Vista nog lang niet beschikbaar is hadden ze de gebruiksduur net zo goed tot 2 of 3 maanden kunnen verlengen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Verbeterde performance
  • Installatie en gebruik gaan soepel
  • Betere hardware-ondersteuning
  • Kleine optische verbeteringen
  • Weinig échte vernieuwingen ten opzichte van beta 2
  • Korte gebruiksduur van 14 dagen
Wie verwacht dat Vista RC1 spectaculaire vernieuwingen te bieden heeft, zal worden teleurgesteld. RC1 biedt vooral een betere performance, betere hardwareherkenning en stabiliteit. Als u Vista nog niet eerder hebt geprobeerd omdat u het te riskant vond, is dit het juiste moment om de sprong te wagen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: