Windows Server 2008

Longhorn Server? Vista Server? Nee, de nieuwste telg uit de Windows Server familie heet gewoon Windows Server 2008 (WS2008). Deze laatste telg van de serverfamilie zou al in de tweede helft van 2007 in de winkels liggen, maar is pas nu uitgekomen.

Wij gingen alvast aan de slag met de releasecandidate en bekeken zaken als compatibiliteit, de verschillen met voorganger Windows Server 2003, extra voordeel als er met Vista-clients wordt gewerkt en natuurlijk hoe gesmeerd alles onder de motorkap loopt.

Gelikt

De installatieprocedure is gelikt; hij lijkt als twee druppels water op die van Vista. Al na een half uurtje kunnen we inloggen, maar dan blijkt dat we niet zomaar een wachtwoord mogen instellen. Onze wachtwoorden worden telkens geweigerd, omdat ze niet complex genoeg zijn. Helaas vermeldt het systeem niet welke complexiteitseis we overtreden per geprobeerd wachtwoord; dat zou wel zo handig zijn. Uiteindelijk kiezen we voor een lang wachtwoord met letters, cijfers en leestekens en mogen we kennismaken met WS2008. Net als in WS2003 verschijnt eerst een configuratievenster waar we zaken als beveiliging, updates en de installatie van serverrollen kunnen regelen. Helaas moeten we de pc nog altijd opnieuw opstarten om de gereed staande updates te kunnen installeren.

Versies

Net als de eerdere Server-besturingssystemen wordt WS2008 in vele versies uitgebracht. Zo zijn er naast de Standard-, Enterprise- en Datacenter-versie ook nog Windows Web Server en Windows Storage Server. De doelgroepen van deze versies spreken voor zich. Alle versies komen uit in zowel 32- als 64-bit en bedrijven die Itanium machines hebben staan zullen er ook mee uit de voeten kunnen. Op het moment van schrijven zijn de prijzen voor Nederland nog niet bekend, maar de internationale prijzen wel. De Standard-versie met vijf 'client access licenses' (CALs) kost $ 999, voor de Enterprise-versie met 25 CALs moet u $ 3999 neertellen en de Datacenter- en Itanium-versies kosten $ 2999 per processor. De eerste drie varianten kunt u ook kopen zonder Hyper-V, wat het product $ 28 goedkoper maakt.

Hyper-V(et)?

Hyper-V betreft een nieuwe serverrol die gericht is op het virtualiseren van pc's. Dat doet u vast denken aan Windows Virtual Server. En inderdaad, Hyper-V is de opvolger, waarbij vooral het beheer op afstand is. Bestaande Virtual Server 2005-machines kunnen worden geïmporteerd. Een andere lang verwachte vernieuwing is de zevende versie van IIS. Microsofts nieuwe webserver is compleet opnieuw opgebouwd. De voordelen van IIS7 boven IIS6 zijn legio. Zo is het geheugen- en processorgebruik efficiënter, is het geheel minder vatbaar voor aanvallen, is er een nieuw C++ model en wordt ASP.NET 2.0 volledig ondersteund.

Core

Wat Microsoft betreft kunt u met WS2008 ook hardcore gaan. Letterlijk, want de Standard-, Enterprise- en Datacenter-edities bevatten een Core-modus. Deze zeer compacte versie van WS2008 moet het doen zonder Explorer, Internet Explorer en het .Net Framework. Wat u ervoor terugkrijgt is de mogelijkheid om via de prompt of op afstand het systeem te beheren met een Microsoft Management Console (MMC). De compatibiliteit van WS2008 met oudere software is volgens Microsoft groot, maar er zal ongetwijfeld software zijn die de strakkere beveiliging niet kan waarderen. Test voor het overstappen dan ook uitgebreid of uw huidige software compatibel is. Een ander nadeel van WS2008 zijn de fors hogere systeemeisen ten opzichte van WS2003. Vista-clients hebben een aantal voordelen boven eerdere clients. Zo is onderlinge communicatie via IPv6 mogelijk, is de verbinding beter beveiligd en wordt de Terminal Services-beleving sterk aangepast. Uiteraard zijn Vista clients-niet vereist.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Hyper-V, IIS 7 en Server Core

  • veel veiligheid- en stabiliteitsverbeteringen

  • vrij forse stijging systeemeisen

Server 2008 is een waardige opvolger van 2003 en biedt vele voordelen voor wie bereid is te upgraden. Wel moet u voor fatsoenlijk gebruik flinke hardware in huis halen, ook al zijn de minimum systeemeisen laag.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten