abonneren

Windows Phone behoudt vooralsnog Google Calendar/Contacts

Google kondigde eind vorig jaar aan dat het een einde zou maken aan Exchange ActiveSync-ondersteuning voor Google Contacts en Google Calendar. Voor Apple geen probleem, maar Microsoft bleek niet voorbereid op een dergelijke stap. Gelukkig heeft Google besloten de stekker toch weer iets later uit zijn Exchange-ondersteuning te trekken.

Aanvankelijk zou Google begin dit jaar een einde maken aan ActiveSync-ondersteuning, maar omdat Microsoft totaal niet voorbereid was op een dergelijke stap en geen alternatieven kon bieden om te synchroniseren met Google Contacts en Google Calendars, besloot Google om de ondersteuning pas op 31 juli te beëindigen. Dit zou Microsoft voldoende tijd moeten geven om ondersteuning voor de alternatieve CalDAV- en CardDAV-protocollen in Windows 8 en Windows Phone in te bouwen.

Microsoft ondersteunt deze protcollen inderdaad sinds eind mei, maar helaas blijken fabrikanten van Windows Phone-toestellen wat minder vlot met het doorvoeren van deze wijzigingen. Afgezien van de gloednieuwe Nokia Lumia 925 en 1020 en een deel van de (unbranded) HTC 8S/8X-toestellen zijn er nog geen Windows Phone-toestellen die CalDAV en CardDAV ondersteunen. Bezitters van een dergelijke smartphone zouden vanaf vandaag dus de synchronisatiemogelijkheden met Google kwijtraken.

Google heeft nu over zijn hart gestreken en de deadline verlengd naar 31 december 2013. Dat moet fabrikanten genoeg tijd geven om firmwareupdates uit te rollen naar alle Windows Phone-modellen. De relatie tussen Microsoft en Google blijft echter gespannen; eerder eiste Google het schrappen van een door Microsoft ontwikkelde YouTube-applicatie voor Windows Phone. Een officiele YouTube-applicatie is dus nog steeds niet beschikbaar op Microsoft's platform.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: google sync

Laatste Vacatures