abonneren

Windows Home Server RC1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Toen Bill Gates Windows Home Server (WHS) aankondigde op de CES begin dit jaar, waren we direct enthousiast. Maar wacht even: een gebruiksvriendelijke server voor thuis, gebouwd op Windows Server 2003-technologie, klink dat niet te mooi om waar te zijn?

Release Candidate 1

Oorspronkelijk was het onduidelijk of Microsoft zijn Server 2003-software beschikbaar zou stellen voor thuisgebruikers, maar aangezien rond juni Release Candidate 1 verscheen die iedereen kon downloaden en uitproberen, is er nu geen twijfel meer mogelijk. Windows Home Server komt eraan! Natuurlijk zullen er kant-en-klare homeservers verschijnen. HP en Medion houden zich hiermee bijvoorbeeld al bezig.
Ook wij downloaden RC1 om een eerste indruk te krijgen van WHS. Houd er rekening mee dat we in dit artikel een pre-release bètaproduct testen. Het kan dus gebeuren dat bepaalde features in het uiteindelijke product ontbreken of dat bepaalde zaken uiteindelijk anders werken dan in de bèta. Toch lijkt WHS RC1 al behoorlijk af en draait het systeem stabiel. Wilt u na het lezen van deze test nóg meer gebruikerservaringen lezen, kijk dan eens op forums.microsoft.com/windowshomeserver voor de bevindingen van bètatesters.

Hoe werkt WHS?

WHS is een serverbesturingssysteem dat op een simpele manier backups kan maken en onderhouden van alle pc's in het netwerk. Ook stelt het u in staat gemakkelijk (multimedia)bestanden en een printer te delen via het netwerk. Het is de bedoeling dat iedereen ermee kan werken, ongeacht het technische niveau van de gebruiker.
WHS wordt als het ware een zwarte doos die u ergens in een hoekje zet en waar u verder geen omkijken naar hebt. Er hoeft zelfs geen muis, toetsenbord en monitor op te worden aangesloten. Speciaal op maat gemaakt WHS-systemen zullen deze uitgangen dan ook waarschijnlijk niet hebben. Het enige wat een WHS-systeem nodig heeft, is stroom, een ethernetaansluiting en diverse usb- en firewire- aansluitingen, zodat externe harde schijven kunnen worden aangesloten. WHS ondersteunt geen wifi. Aangezien WHS voornamelijk is bedoeld als opslagsysteem, heeft het alle bandbreedte nodig die het kan krijgen en de huidige wifi-standaarden zijn leuk voor het delen van internet, maar voor serieus netwerken moet u toch bij de kabels zijn.
WHS is zeker niet bedoeld als een desktop-pc en in plaats van WHS te bedienen via de muis en het toetsenbord bedient u WHS op één van de pc's in uw netwerk. Dit doet u via de Client connector-software die op elke pc in uw netwerk geïnstalleerd moet zijn. Zo kunt u WHS bedienen via een console (een beheerapplicatie) of via de ingebouwde webserver.

Aan de slag

WHS RC1 bestaat ui drie iso-images die u moet downloaden. De eerste iso is de installatie-dvd. De andere twee cd’s bevatten de clientconnectorsoftware en een speciale rescue-cd voor als er iets misgaat bij het gebruik van WHS. De installatie is een fluitje van een cent. U hoeft alleen maar te booten vanaf de installatie-dvd, de rest wijst zich vanzelf. Tijdens de installatie is er weinig gebruikersinput nodig. Maar let op: als u WHS installeert gaan alle data op de harde schijf verloren, dus een backup van waardevolle bestanden is een must. Een licentiesleutel hoeft u tijdens de installatie nog niet in te vullen. Net als bij Vista kunt u het product vanaf het installatiemoment dertig dagen gebruiken voordat u het activeert.
Na een uurtje hebt u de Windows Server 2003-desktop voor u met een html-pagina die u waarschuwt niet direct op de server aanpassingen te maken. Onder deze pagina vinden we op de desktop alleen snelkoppelingen naar de console en de gedeelde mappen. In het startmenu vinden we de standaard Server 2003-componenten en -programma's, zoals Internet Explorer en het configuratiescherm. Bij normaal gebruik bent u niet ingelogd op WHS.

Gebruikers toevoegen

Het eerste wat we doen is de WHS-console openen en in het tabblad User Accounts gebruikers toevoegen voor op ons netwerk. Aangezien WHS gebruikmaakt van nla (network-level authentication), moeten de gebruikersnamen en wachtwoorden precies hetzelfde zijn als de namen en wachtwoorden op de client-pc's. Als u op één pc meerdere gebruikersaccounts hebt, dan kunt u voor elk van deze accounts – met een maximum van tien per pc – WHS-accounts aanmaken.

Clients configureren

Wilt u dat er automatisch backups worden gemaakt van de computers in uw netwerk, dan zult u op elke client de WHS Connector Utility moeten installeren. Alleen XP en Vista worden overigens ondersteund. De applicatie nestelt zich in het systeemvak van de Windows-taakbalk en geeft toegang tot de console en de gedeelde mappen op de server (Music, Photos, Public, Software, Video, Users en Printers). Elk gebruikersaccount krijgt een eigen privémapje in de Users-map. Het pictogram in het systeemvak verandert van kleur, afhankelijk van de kwaliteit van het netwerk. Als er dus iets mis is, dan kunt u dat aan het pictogram zien.

Opslag en Backup

Opslagmanagement en backups zijn de kerntaken van WHS en deze maakt dan ook één centrale opslagplaats van alle beschikbare hardeschijfruimte. Alle ruimte op de verschillende schijven wordt als het ware één geheel. Dit geheel wordt op de client-pc gepresenteerd als één netwerkschijf. Er is dus geen gedoe met allerlei verschillende schijfletters. Wanneer de boel vol begint te raken, sluit u eenvoudig een externe harde schijf aan op de server, die u via de WHS-console toevoegt aan de opslagpoel.
De backupmethode is een kruising tussen images en standaard kopieën van bestanden. Het identificeert en labelt dataclusters in plaats van logische bestanden. Mappen kunnen gedupliceerd worden over meerdere schijven, zodat ze niet verloren zijn wanneer één harde schijf om wat voor reden dan ook uitvalt. Dit gebeurt met de Drive Extender-technologie. Hoewel het handig is, is het natuurlijk slimmer om van echt belangrijke bestanden reservebackups te hebben op andere plaatsen.
WHS backup is gebaseerd op een systeem met de naam SIS (Single Instance Store). Deze herkent dubbele identieke dataclusters en bewaart vervolgens maar één versie. SIS onthoudt echter wel alle verwijzingen naar de data. Het mooie hiervan is dat er op deze manier veel minder opslagruimte wordt gebruikt. Er is alleen één minpunt: de methode werkt alleen met ntfs-schijven. Fat-schijven worden niet ondersteund.
Na de initiële backup, worden de harde schijven gescand op wijzigingen in de clusters. Alleen de veranderingen worden meegenomen in de backup. Standaard worden er wekelijkse en maandelijkse backups gemaakt. Deze kunnen na een bepaalde tijd automatisch gewist worden. Standaard worden de driedaagse, driewekelijkse en driemaandelijkse backups bewaard. De rest wordt automatisch gewist. Deze waardes kunt u overigens aanpassen. U zet backups gemakkelijk terug via de Home Computer Restore CD, waarvan een iso-image standaard in de Software-map staat.

Extra's

Hoewel opslag en backups belangrijk zijn, is dit niet de enige functionaliteit van WHS. Het systeem werkt ook als een mediastreamingserver via Windows Media Connect. Hiermee kunt u multimediacontent naar elk UPnP-apparaat, zoals internetradio's en gameconsoles als de Xbox 360 en PlayStation 3, in uw netwerk streamen. Ook kunt u via de gratis Windows Live Domains-service een url krijgen voor uw homeserver, zodat u waar ook ter wereld via een browser bij de server kan. Via deze site kunt u zelfs de controle overnemen van de client-pc’s in uw netwerk. Ook zullen er in de toekomst extra opties verkrijgbaar zijn in de vorm van add-ins. Op het moment zijn er een paar verkrijgbaar, zoals Avast Antivirus en een bittorrentclient. Ook zullen er add-ins zijn van services waarmee u buiten uw netwerk reservebackups kunt maken van uw server. Computerleveranciers zullen waarschijnlijk add-ins gaan gebruiken om hun homeserver te onderscheiden van de concurrentie.

Conclusie
In Engeland en Duitsland is WHS al beschikbaar, maar het is nog niet duidelijk wanneer het in Nederland verkrijgbaar zal zijn. We kijken reikhalzend uit naar de lancering! Hoewel we nog te maken hebben met een Engelstalige testversie, lijkt het product grotendeels af en zijn we verrast door het gemak waarmee WHS te bedienen is. Zelfs doorgewinterde systeembeheerders zullen gecharmeerd zijn van het gebruiksgemak, hoewel het natuurlijk niet te vergelijken is met een professionele server. Ook zijn we benieuwd naar de kant-en-klare Windows Home Servers die fabrikanten als HP en Medion hebben aangekondigd. We houden WHS in elk geval nauwlettend in de gaten!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: