Windows Home Server Beta

Windows Home Server bèta maakt een eigen thuisserver bereikbaar voor doorsnee huishoudens.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het hedendaagse gezin heeft meerdere pc’s en apparaten die op het netwerk kunnen worden aangesloten. Op elk daarvan zijn belangrijke documenten aanwezig, zoals foto’s, de financiële administratie, sollicitatiebrieven of tv-opnames. Om de opslag en uitwisseling daarvan te stroomlijnen hoeft u geen systeembeheerder te zijn: met Windows Home Server (WHS) kunt alle content centraal beheren, automatisch backups laten maken en via internet toegang krijgen tot uw netwerk. Gebruikers krijgen een gratis ip-adres via Windows Live Domains. WHS heeft niets te maken met Windows Longhorn Server, maar is een vereenvoudigde variant van Windows Server 2003 R2, aangevuld met nieuwe technieken: zo wordt Single Instance Store (SIS) gebruikt om backupbestanden zo klein mogelijk te houden: identieke bestanden die op meerdere pc’s voorkomen worden daarbij maar eenmalig gebackupt en dat bespaart ruimte.

Bijzonder is dat WHS geen gebruikmaakt van schijfletters, maar alles als één grote opslagbak beschouwd, waarbij u losse harde schijven naar wens kunt verwijderen en toevoegen (hot-swappable). Dit is een belangrijk verschil met een nas op basis van raid: dit vereist dat extra harde schijven steeds in series van twee worden toegevoegd. Zomaar een schijf verwijderen is niet mogelijk. Bij WHS kan dat wel: met de meegeleverde wizards kunt u op elk moment opslagruimte toevoegen en verwijderen. Reeds gebruikte schijven hebben een ntfs-indeling en kunnen in elke pc worden geïnstalleerd. Een minpunt is dat WHS alleen met XP- en Vista-pc’s kan omgaan. Mac-gebruikers kunnen de gedeelde folders van WHS wel doorbladeren en als opslagruimte gebruiken, maar profiteren niet van de backupmogelijkheden. Op dit moment is er alleen een nietpublieke betaversie van WHS. In de tweede helft van 2007 komt de definitieve versie. De hardware-eisen zijn bescheiden: u hebt voldoende aan een pc met 1 GHz processor en 512 MB RAM.

Tekst: Gonny van der Zwaag

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • makkelijk in gebruik
  • automatische backups
  • bescheiden hardware-eisen
  • werkt alleen met XP- en Vista-pc’s
Binnen huishoudens zijn er steeds meer documenten en bestanden die onderling uitgewisseld moeten worden en die veilig bewaard moeten worden in een backup. Huishoudens die een eigen mediaserver nodig hebben, kunnen met Windows Home Server een simpele alles-in-een-oplossing kopen. Zeker als ze een kant en klaar product zoals de MediaSmart Server van HP, die later dit jaar verschijnt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: