Windows 9 krijgt startmenu terug en schrapt tegelomgeving

Windows 9 gaat radicaal op de schop wat betreft de desktopomgeving. Gebruikers van tablets krijgen alleen nog maar de tegelomgeving te zien in het besturingssysteem, en kunnen de desktop (zoals die op pc's bekend is) niet meer gebruiken. Desktop- en laptopgebruikers kunnen daarentegen alleen nog maar gebruik maken van de 'klassieke' desktop-UI en hoeven de veel bekritiseerde tegels niet meer te gebruiken.

Dat meldt de doorgaans betrouwbare site WinBeta. Volgens de site komen er twee verschillende versies van Windows 9. De zogeheten 'Modern UI' voor tablets moet meer in lijn worden met die van Android-tablets en iPads, terwijl de klassieke versie 'Windows Threshold' terug gaat naar het oude principe. Daarom zou de verwarrende hybride omgeving die Windows Metro nu biedt, met zowel de tegelomgeving als de desktopomgeving, verdwijnen.

Gesloten

De nieuwe tegelomgeving voor de tablets gaat 'Modern UI' heten. Volgens WinBeta kent dat besturingssysteem weinig bekende elementen van de klassieke Windows meer, zoals bureaublad-icoontjes, de Verkenner, of afsluitknoppen. Daarmee wordt het besturingssysteem een stuk geslotener, net zoals Android op tablets of iOS op de iPad.

Notificatiecentrum

Andere aanpassingen aan het Modern UI Windows 9 zijn bij WinBeta ook bekend - zo krijgt het besturingssysteem een notificatiecentrum net als in Windows Phone 8.1. Ook wordt de zogeheten 'charms bar' weggelaten uit het besturingssysteem.

Klassiek

Voor desktops en laptops gaat Windows 9 juist weer terug naar het klassieke uiterlijk. Daarop kunnen gebruikers gewoon weer aan de slag met het startmenu, Mijn Documenten en de klassieke bureaubladomgeving.

De vreemde, hybride vorm van desktopomgevingen die Windows 8 biedt werd vanaf dag één door gebruikers bekritiseerd. Er waren veel klachten van mensen die niet wisten of zij op een tablet nou de tegelomgeving moesten gebruiken of toch de desktop-UI. Ook was het verwarrend dat apparaten zonder touchscreen toch het op aanraking gebouwde tegel-scherm moesten gebruiken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Bureaublad, Startmenu