abonneren

Windows 8 startmenu en opstarten in desktop geblokkeerd

Het lijkt erop dat de mogelijkheid om Windows 8 direct met de desktop-interface op te starten en om een klassiek startmenu terug te krijgen definitief uit Windows 8 zijn verdwenen.

Dit blijkt uit diverse berichten die hierover op internet verschijnen. In eerdere preview-versies was het nog mogelijk met een paar eenvoudige ingrepen Windows 8 zo in te richten, dat niet de voor aanraakschermen bedoelde tegeltjes-interface (voor heen metro-interface genoemd) verschijnt, maar direct de vertrouwde desktop wordt getoond. Ook zou het met een paar eenvoudige hacks mogelijk zijn geweest om het startmenu weer terug te krijgen.

Naar nu blijkt wil Microsoft kost wat het kost voorkomen dat gebruikers de klassieke Windows interface voorgeschoteld krijgen en moet de Windows 8 stijl-interface ons door de strot gewrongen worden, door de eenvoudige op internet rondcirkelende aanpassingen te blokkeren. Waarom Microsoft ondanks alle kritiek zo hardhoofdig is, is voor velen onbegrijpelijk. Waarom klassieke desktop gebruikers niet de mogelijkheid te bieden de vertrouwde gebruikersinterface te behouden, die immers met alleen een muis en toetsenbord als invoermogelijkheid veel eenvoudiger werkt, is een raadsel.

De tegeltjes-interface die Microsoft nu promoot als de Windows 8 stijl-interface is handig voor aanraakschermen en tablets, omdat de relatief grote tegels eenvoudig met dikke vingers te bedienen zijn. Wie een muis gebruikt moet echter kilometers maken met de muis, zeker op een groot scherm. Wellicht moeten we weer alle toetsenbord-sneltoetsen uit ons hoofd gaan leren, of komt er toch nog een slimme jongen met een startmenu-appje?

Geen Metro maar Windows 8 stijl

Bizar is ook dat Microsoft op de vooravond van de introductie van Windows 8 – de RTM versie wordt immers ondertussen al verspreid – nog besloten heeft om de naam Metro-interface niet meer te gebruiken. Dit zou nodig zijn om claims van rechthebbenden op de naam Metro te vermijden. Dat terwijl Microsofts Steve Ballmer enorm heeft staan hameren het gebruik van Metro.

Zie ook het Ballmer filmpje:

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Laatste reactie