abonneren

Windows 8 speelt geen dvd's af

Uit een post op het Building Windows 8-blog valt iets opmerkelijks te lezen over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft: het afspelen van dvd's is niet langer mogelijk, zonder te betalen voor deze functionaliteit. Volgens Microsoft zouden te weinig consumenten films kijken op hun pc.

Aan de beslissing van Microsoft liggen uiteraard de licentiekosten voor de dvd-codecs ten grondslag. Voor elk apparaat dat videodvd's kan afspelen, moeten licentiekosten worden afgedragen. Dat geldt dus ook voor elke verkochte versie van Windows. Maar waar Microsoft voor Windows Vista en Windows 7 zonder morren deze licentiekosten afdroeg en videodvd's vanuit Windows Media Player ondersteunde, hebben gebruikers onder Windows 8 pech.

De ontwikkelaars onderschrijven dat Microsoft 'een fors bedrag in royalties' zou moeten uitgeven om ondersteuning voor dvd's in te bakken. Daarom richt Windows 8 zich expliciet op online mediaformaten als h.264, vc-1, mp4, aac, wma en mp3. Wie toch videodvd's wil afspelen kan een betaald of gratis pakket van een derde partij installeren, zoals VLC of PowerDVD. Hierna zullen videodvd's ook in Windows Media Player af te spelen zijn. Voor blurayfilms geldt hetzelfde, maar deze schijfjes waren onder Vista en Windows 7 ook al niet af te spelen.

Een uitzondering geldt overigens voor Windows Media Center. Windows 8 zal standaard geen Windows Media Center meer bevatten. Dat wordt een betaalde upgrade, ook voor gebruikers van de Pro-editie. Windows Anytime Upgrade wordt opgenomen in het Configuratiescherm als 'Add Features to Windows 8', en wordt de plek waar je extra functies kan aanschaffen, zoals Media Center. Wie het Pro Pack of het Media Center Pack aanschaft, krijgt wél de beschikking over afspeelmogelijkheden voor videodvd's.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Dvd's

Nieuws headlines

Laatste reactie