abonneren

Windows 8 schaalt naar schermgrootte

Windows 8 wordt straks niet alleen op desktops en laptops gebruikt maar ook op kleinere apparaten zoals tablets met touchschermen. Apple zal niet de enige blijven die schermen met extreem hoge resolutie gebruikt. Ook Windows 8 is er klaar voor.

Microsoft is zich bewust van de trend naar schermen met hogere resoluties ofwel een hogere dichtheid met meer pixels per inch. Om te voorkomen dat apps op een scherm met hoge resolutie afbeeldingen te klein afbeelden of op grote schermen met lage resolutie te groot, heeft Microsoft speciale voorzieningen ingebouwd in Windows 8.

Microsoft houdt bij de weergave van van de Metro-interface van Windows 8 rekening met drie aspecten van het beeld: schermafmetingen, schermresolutie en de dichtheid van de beeldpunten. Metro-apps voor Windows 8 hebben een minimale resolutie van 1024 x 768 beeldpunten. Voor kleinere formaten als 800 x 600 zijn eenvoudiger schermlayouts nodig met minder inhoud omdat dezelfd hoeveelheid informatie er simpelweg niet oppast. 1024 x 768 pixels is voor de meeste webontwikkelaars ook het minimumformaat bij het ontwerpen van websites.

Schalen

Windows 8 zonder schalen

Zonder schalen zijn de schermobjecten te klein


Windwos 8 met schalen

Met schalen blijven de afmetingen gelijk en is de tekst beter leesbaar

Windows 8 heeft dan ook hulpmiddelen ingebouwd die het voor ontwikkelaars van apps mogelijk maakt om voor de metro-interface schermafbeeldingen zodanig te schalen dat aanraakknoppen en teksten niet te groot of te klein worden afgebeeld. Hiertoe zijn er voor Windows 8 drie classificaties gedefinieerd: standaard, HD en en quad-XGA (2560 x 1440). Over de standaard desktop-weergave van Windows 8 maakt Microsoft zich niet zo druk. Hier verandert in de schalingsmogelijkheden niet veel ten opzichte van Windows 7.

Bron: msdn blog

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: