abonneren

Windows 8 ook voor tablets

Op de Computex in Taipei is de nieuwe tabletinterface van Windows 8 getoond. De interface heeft veel weg van het Windows Phone 7-besturingssysteem.

Aan Windows 8 is een nieuwe interface toegevoegd zodat het beter geschikt is voor gebruik op tablets en andere apparaten die werken door middel van een touchscreen. Windows 8 zal dan ook zowel X86 als ARM processors gaan ondersteunen.

 

Geen Startknop maar tegels
De interface heeft, zoals werd verwacht, veel weg van het Windows Phone 7-besturingssysteem en maakt dan ook gebruik van de zogenaamde ‘tiles’ (tegels). De tiles worden gebruikt om een applicatie te starten en real-time informatie weer te geven.

De interface bestaat naast de gewone interface van Windows 8 en ze kunnen zelfs tegelijkertijd worden gebruikt in een splitscreen-opstelling. Met een druk op de knop kun je overigens ten alle tijde schakelen naar de vertrouwde taakbalk met startknop. Windows 8 beschikt tevens standaard over Internet Explorer 10 dat volgens Microsoft is geoptimaliseerd voor de tabletinterface.

 

Duimen
Wanneer er verschillende applicaties gelijktijdig weergegeven worden, kan de gebruiker zelf bepalen hoeveel schermoppervlak de individuele programma’s innemen. De contextmenu’s zitten aan de zijkanten zodat ze makkelijk met de duim zijn op te roepen. Om het typen makkelijker te maken is er ook een opstelling waarbij virtuele toetsen aan de linker- en rechterzijde van het scherm zijn geplaatst.

 

Geen nieuwe hardware nodig
De systeemeisen voor Windows 8 zullen niet hoger liggen dan die van Windows 7. Iedereen die nu dus Windows 7 draait kan zonder problemen ook Windows 8 draaien. De eisen zouden zelfs iets lager kunnen uitvallen, omdat Windows 8 beter geschikt is gemaakt voor tablets. En tablets zijn doorgaans minder krachtig dan pc’s. De touchinterface vereist een minimale resolutie van 1024x768, maar een breedbeeldverhouding wordt aangeraden. De interface werkt ook met toetsenbord en muis.

Lanceerdatum Windows 8 in september bekend
In september is er een conferentie voor ontwikkelaars met betrekking tot Windows 8. Verwacht wordt dat tijdens deze conferentie ook de definitieve lanceerdatum bekend zal worden gemaakt. De eerste internetreacties op de tabletinterface zijn in ieder geval positief.

 

Hieronder zie je een filmpje van Microsoft zelf waarin verteld wordt over Windows 8.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie