abonneren

Windows 8 komt in verschillende uitvoeringen

De ARM-versie zal niet geschikt zijn om X86 Windows programma’s te draaien. Er zullen verschillende versies van Windows 8 komen voor verschillende toepassingen.

Gezien het grote verschil tussen de processor-architecturen is het niet zo verbazingwekkend dat de ARM-versie van Windows straks geen zogenaamde ‘legacy’-software kan draaien. Daar zou een simulator voor nodig zijn, waarvan de prestaties op een ARM-processor ongetwijfeld teleurstellend zouden zijn.

Volgens Renée James, een woordvoerder van Intel op een bijeenkomst voor investeerders, komen er meerdere uitvoeringen van Windows 8 voor zowel X86-processoren als voor ARM.

De Windows 8 ‘Traditional’-uitvoering voor X86-processoren zal geschikt zijn om de bestaande Windows-programma’s te draaien. Deze uitvoering zal ook een Windows 7-modus krijgen. Windows 8 Traditional zal gebruikers van een X86-systeem de mogelijkheid bieden om in Windows 8- of in Windows 7-modus te gebruiken. Alle oude programma’s en alle oude bestanden blijven dan bruikbaar.

Dat is niet het geval met de ARM-uitvoering van Windows 8. Dit is een speciale versie die vooral bedoeld is voor mobielgebruik op tablets en andere mobiele apparaten. Deze Windowsversie is niet geschikt voor bestaande programma’s.

Intel is volgens James in het voordeel omdat de systemen met een Intelprocessor van het beste van twee werelden gebruik kunnen maken. Tablets met Windows 8 krijgen dezelfde mobiele gebruikerservaring als bij de ARM-versie, terwijl het draaien van X86 software toch mogelijk blijft.

Intel is volgens James al jaren betrokken bij de ontwikkeling van Windows 8. Er komt veel nieuwe functionaliteit waarvan zowel pc-gebruikers als tablet-gebruikers profiteren.

Intel hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over een bedreiging van ARM-processorplatformen, daar de Intel-platformen universeel zijn en toepassingen altijd overal op alle Intel-systemen gebruikt kunnen worden. Van servers tot soc’s (System On a Chip).
Intel is er dan ook van overtuigd dat de toekomstige bijzonder energiezuinige versies van de Atomprocessor de competitie met de ARM-processoren aankunnen. Zo heeft Intel de Atoms gemaakt op het 22 nm procedé gebruikmakend van de nieuwe tri-gate-transistoren nu officieel aangekondigd.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord