abonneren

Windows 7: Wachtwoorden beheren

Hebt u behoefte aan een overzicht van alle (gebruikers)wachtwoorden op het Windows 7-systeem? U kunt een overzicht opvragen via Referentiebeheer. Referentiebeheer slaat gebruikersnamen en wachtwoorden op in zogeheten kluizen. Deze gegevens worden gebruikt tijdens de aanmelding bij computers en websites.
In het Configuratiescherm kiest u voor Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht, Referentiebeheer. Het overzicht van aanmeldingsgegevens verschijnt. Onder Windows-referenties vindt u de aanmeldingsgegevens voor de Windows-computer. Wilt u nieuwe informatie toevoegen? Klik op Windows-referentie toevoegen. Geef vervolgens het netwerkadres en de gebruikersnaam en wachtwoord op. Interessanter aan Referentiebeheer is de mogelijkheid om een backup van de kluis te maken. In geval van nood kunt u de kluis terugzetten en beschikt u in één keer weer over alle aanmeldingsgegevens. In het hoofdvenster klikt u op Back-up van kluis maken. Geef aan waar u de back-up wilt opslaan en klik op Volgende. Hierna drukt u op Ctrl+Alt+Del om Windows 7 in een beveiligde modus te schakelen en geeft u een wachtwoord op waarmee u de kluis wilt beveiligen. In geval van nood keert u terug naar het hoofdvenster van Referentiebeheer en klikt u op Kluis terugzetten. Geef aan waar het backupbestand is opgeslagen en typ het hoofdwachtwoord. De aanmeldingsgegevens worden teruggezet.

Via Referentiebeheer kunt u ook bestaande aanmeldingsgegevens bewerken. Klik op de pijl naast een referentie om de details te zien. U kunt vervolgens de vermelding volledig wissen (kies voor Verwijderen uit kluis) of de bestaande gegevens aanpassen (kies voor Bewerken). In dat laatste geval verschijnt een nieuw venster waarin u de gebruikersnaam en het wachtwoord kunt veranderen.

Maakt u gebruik van meerdere computers en wilt op deze machines ook snel toegang tot computers en diensten waarvoor u een wachtwoord nodig hebt? Gebruik de eerder opgeslagen kluis en kopieer deze naar de andere computers. Zo bespaart u zich de moeite van het opnieuw invoeren van alle gebruikersnamen en wachtwoorden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags: