Windows 7-pc’s gaan uit de handel

Consumenten-pc’s met Windows 7 mogen straks niet meer worden verkocht. Sommige pc-makers bieden die eervorige versie nog aan. Maar dat kan niet lang meer.

Microsoft schrapt enkele varianten van Windows 7 als voorgeïnstalleerd besturingssysteem op nieuwe pc’s. Het gaat om Home Basic, Home Premium, en Ultimate die allen zijn bedoeld voor de consumentenmarkt. Terwijl opvolger Windows 8 alweer twee jaar geleden uitkwam, en versie 8.1 een jaartje later volgde, geniet de voorganger nog altijd populariteit.

Nog actief aangeprezen

Windows 7 wordt niet alleen nog goed gebruikt, maar ook nog verkocht. Daarbij bieden sommige pc-leveranciers dat oudere Microsoft-besturingssysteem nog actief aan. Onder meer HP heeft in de Verenigde Staten bewust Windows 7 aangeprezen. Eerst begin dit jaar en afgelopen zomer weer: met het oog op het nieuwe schooljaar. Aan die verkoop komt binnenkort een einde, in ieder geval voor de consumentenvarianten van Windows 7.

Op 31 oktober dit jaar schrapt Microsoft namelijk volgens planning de verkoop van de nu-eervorige Windows-versie voorgeïnstalleerd op pc’s. Voor de verkoop van de zakelijke Professional-variant is officieel nog geen einddatum gesteld. Microsoft meldt in zijn lifecycle-document dat het een jaar vooraf melding zal doen van de verkoopstop. De winkelverkoop van Windows 7 als alleen software is eind oktober vorig jaar al ten einde gekomen.

Downgrade-rechten

Het schrappen van de verkoop van Windows 7-pc’s is volgens het standaardbeleid van Microsoft. De softwaremaker staat zijn pc-partners toe om systemen met de vorige Windows-versie te verkopen tot twee jaar na de lanceringsdatum van de nieuwe versie. Tenzij anders aangekondigd. De verkoop van Windows als los pakket mag in de regel tot één jaar na de komst van de opvolgende versie. Deze regels raken niet die grootzakelijke klanten die een volume-licentie afnemen voor Windows. Daarbij gelden namelijk ook downgrade-rechten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten