abonneren

Windows 7: de taakplanner (II)

De Taakplanner biedt meer mogelijkheden dan standaard wordt aangeboden door de wizard. In het hoofdvenster van Taakplanner klikt u met rechts op de gemaakte taak en kiest u voor Eigenschappen. In het vak Beveiligingsopties (op het tabblad Algemeen) kunt u aangeven welke gebruikersaccount de taak moet uitvoeren. Klik op Wijzigen en geef de nieuwe gebruiker op.
In hetzelfde vak vindt u opties waarmee u voorwaarden kunt opgeven. Stel bijvoorbeeld in dat de taak alleen mag worden uitgevoerd als de betreffende gebruiker is aangemeld.

Mogelijk gebruikt u (oudere) software die alleen kan worden uitgevoerd met de rechten van een Administrator-account. Gebruikt u de programma's vaak, dan kunt u deze ook automatisch laten starten bij het laden van Windows met behulp van Taakplanner. De Taakplanner biedt namelijk de mogelijkheid om programma's met verhoogde rechten te starten. Zo zorgt u ervoor dat bij de start van Windows altijd eerst de programma's worden geopend met de (tijdelijk) verhoogde rechten, zodat u vervolgens ongestoord kunt doorwerken. In het eigenschappenvenster van de taak waarin u het betreffende programma start, kiest u het tabblad Algemeen. In het groepsvak Beveiligingsopties plaatst u een vinkje bij de optie Met meeste bevoegdheden uitvoeren.

Interessant is de mogelijkheid om meerdere ‘triggers' te definiëren, zodat uw taak wordt uitgevoerd bij verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld elke week én wanneer een bepaalde gebruiker zich aanmeldt. Klik op het tabblad Triggers, Nieuw. Geef aan wanneer de actie moet plaatsvinden. Vooral in het vak Geavanceerde instellingen kunt u aanvullende opties opgeven. Sla de wijzigingen op met een klik op OK.

Net zoals u meerdere triggers kunt opgeven, kunt u meerdere acties definiëren. Zo kunt u in één sessie bijvoorbeeld een tweetal programma's achter elkaar starten. Selecteer het tabblad Acties en klik op Nieuw om een aanvullende taak te maken. De taak verschijnt in het overzicht op het tabblad. U kunt vervolgens de onderlinge volgorde bepalen. Selecteer de actie waarvan u de positie wilt veranderen en gebruik de pijltoetsen aan de zijkant van het venster om de actie te verplaatsen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Besturingssystemen

Tags: