Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Windows 10-upgrade: rode X is akkoord

Microsoft interpreteert het wegklikken van de upgrademelding voor Windows 10 als toestemming geven. Dit komt tegelijk met een gedetailleerder scherm voor die melding, mét annuleeroptie.

De gratis upgrade naar Windows 10 loopt tegen het einde aan van het eerder beloofde jaar waarin die overstap kostenloos zou zijn. Microsoft heeft al toegezegd de hardnekkige melding voor dit upgrade-aanbod uit te faseren. Het voert nu nog enkele andere opvallende wijzigingen door. Zo wordt de upgrademelding zelf nu wat verduidelijkt voor gebruikers van Windows 7 en 8.1. Tegelijkertijd brengt Microsoft ook nieuwe verwarring.

Planning wijzigen of annuleren

De verduidelijking zit in een herzien scherm voor de upgrademelding. Daarbij krijgen gebruikers nu in andere bewoordingen te lezen dat de upgrade van het hele besturingssysteem naar versie 10 een Aanbevolen Update is, die ingepland staat maar mét daarbij een bescheiden link om dit te wijzigen. “Klik hier om het upgradeschema te veranderen of om de geplande upgrade te annuleren.” Het woord ‘hier’ is de actieve link om tot verandering of annulering te komen.

Het afwijzen van de gratis upgrade is hierdoor wat gemakkelijker gemaakt, meldt onder meer Microsoft-watcher Mary-Jo Foley. De vorige, veelgeziene upgrademelding had geen duidelijke annuleer-knop, wat gebruikers in verwarring kon brengen. Het venster gaf namelijk de keuze tussen ‘upgrade nu’ of ‘upgrade vannacht’. Veel Windows-gebruikers realiseerden zich echter niet dat klikken op het rode kruis rechtsbovenin het venster ervoor zorgde dat de melding verdween en werd afgewezen, schrijft Foley.

Nieuwe verwarring: X = ja

Deze klassieke optie om een dialoogvenster of compleet programma te sluiten, krijgt nu een andere betekenis voor de overstap naar Windows 10. Microsoft interpreteert het sluiten van de vernieuwde upgrademelding als toestemming voor de opwaardering van Windows 7 of 8.1 naar 10, meldt Computerworld.com.

“Deze notificatie betekent dat je Windows 10 upgrade plaatsvindt op de aangegeven tijd, tenzij je ‘Upgrade nu’ selecteert of “Klik hier om het upgradeschema te veranderen of om de geplande upgrade te annuleren”. Als je op OK klikt of op de rode ‘X’ ben je helemaal klaar voor de upgrade en is er verder niets meer om te doen”, meldt Microsoft in een supportdocument.

Dit document staat al geruime tijd online en is inmiddels toe aan revisie 10.0. Het herziene document geeft meer details over het activeren van de upgrade, waaronder ook de nieuwe interpretatie van het wegklikken van de upgrademelding. Microsoft geeft vervolgens nog wel een bevestiging middels de GWX pop-up (Get Windows 10-app) vanuit het systeemvak van Windows. In dat kleinere bevestigingsvenster wordt ook nog de optie aangereikt om de geplande upgrade te wijzigen of te annuleren.

Upgrade is Aanbevolen Update

De bovengenoemde wijzigingen voor de Windows 10-upgrade hangen samen met de ‘upgrade’ daarvan. De melding en daarmee in gang te zetten overstap is gepromoveerd van Optionele Update naar Aanbevolen Update. Standaard staat het in Windows ingebouwde patchdistributiesysteem Windows Update ingesteld om Aanbevolen Updates automatisch te installeren, net zoals security-updates die kwetsbaarheden verhelpen.

De bevordering naar de aanbevolen-status is in oktober vorig jaar al aangekondigd door Microsoft en in februari dit jaar van start gegaan. Deze zogeheten uitrol gebeurt geleidelijk aan, wat betekent dat niet alle gebruikers dit meteen of tegelijk krijgen. Hetzelfde geldt voor het afschaffen van de meldings-app GWX: die wordt vanaf 29 juli geleidelijk aan verwijderd van pc’s met Windows 7 en 8.1.

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Upgrade, wegklikken, sluiten, ja, Melding, gwx, Upgraden, permissie, Akkoord

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie