Zo download en installeer je Windows 10 voor consumenten

Microsoft deelt nu een lading verse vernieuwingen in de bijgewerkte preview van de volgende Windows-versie. De gewone gebruiker kan er mee aan de slag, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. PCM helpt.

Windows 10 is al een tijdje uit te proberen, maar dan door technisch onderlegde gebruikers die het avontuur van een zogeheten alpha-release aandurven. De vroege build van de Technical Preview is gaandeweg bijgewerkt door Microsoft en is afgelopen weekend ineens flink verbeterd. Gewone gebruikers komen nu ook in beeld om het voorproefje van Windows 10 aan de tand te voelen. Let op: het is en blijft software in ontwikkeling, ongeacht of het alpha-stadium nu wellicht is gepasseerd om dan in de bèta-fase te zitten.

Stap 1: back-up!

Dus luidt de eerste stap om de nieuwe build 9926 van Windows 10 uit te proberen het aloude advies: back-up! Doe het! Of je de testversie nou als dualboot netjes naast een bestaand besturingssysteem installeert, of als verse installatie op een reserve-pc. Want in het eerste scenario is het in theorie mogelijk dat de dualboot wordt gecorrumpeerd waardoor het andere besturingssysteem niet meer (goed) start. Dat is een enkele tester van de 9879-build al wel overkomen.
In het scenario van een verse installatie kunnen andere partities op een harde schijf wellicht ook geraakt worden. Bijvoorbeeld door per ongeluk al te enthousiast een partitie kiezen waarop de installatie van de nieuwe build terecht moet komen. Overigens zijn er naast dualboot en vers installeren nog twee andere opties om Windows 10 uit te proberen. PCM zet die alternatieven hieronder ook uiteen.

Stap 2: downloaden maar

Microsoft heeft vorige week een nieuwe build van Windows 10 uitgebreid gedemonstreerd. De daarbij getoonde vernieuwingen waren tot afgelopen weekend nog niet beschikbaar voor testers. Nu wel. Dus surf naar de downloadsite, log in met je Microsoft-account (waarbij je je al wel als Insider hebt moeten registreren) en kies de download die bij je pc past. Die keuze betreft zowel 32-bit of 64-bit, maar ook de taal die je voorkeur heeft. De vorige test-build was namelijk alleen in het Engels, (Vereenvoudigd) Chinees en Portugees te krijgen, maar de nieuwe 9926 is in maar liefst 25 talen beschikbaar. Daaronder ook het Nederlands

Stap 3: klaarmaken voor installatie

Zodra het .ISO-bestand van 2,96 GB (32-bit) of 3,87 GB (x64) binnen is, moet je het op een bootable medium zetten. Microsoft biedt hiervoor al jaren een handige gratis tool, met een wat misleidende naam: het ‘Windows 7 downloadprogramma voor USB/DVD’. Dat kleine hulpmiddel is niet voor het downloaden an sich, maar om een gedownload .ISO-bestand uit te pakken naar een USB-stick (van minstens 4 GB) of een lege DVD. Met zo’n stick of schijf is dan een pc te booten om de testbuild van Windows 10 te installeren. Let op: je USB-stick wordt geheel gewist om de .ISO erop te kunnen zetten.

Alternatieve methode 1

In plaats van Windows 10 te installeren naast een al geïnstalleerd besturingssysteem (dualboot) of als verse installatie zijn er nog twee alternatieve opties. De eerste is het gebruik van virtualisatie, de tweede het updaten van een al geïnstalleerde eerdere preview build van Windows 10. Voor virtualisatie moet een pc vooral voldoende geheugen hebben. Het vers te installeren besturingssysteem draait dan immers in een virtuele machine bovenop een al geïnstalleerd besturingssysteem. Dat betekent: systeemvereisten van OS 1 + systeemvereisten van Windows 10. Rekenkracht is ook geen overbodige luxe, maar een enigszins recente dualcore- of beter nog quadcore-processor volstaat.
Hoe dan te virtualiseren? Een handige en gratis tool is VirtualBox van IT-leverancier Oracle. Die software is te downloaden voor diverse besturingssystemen (Windows, Mac OS X, Linux en Unix-variant Solaris) als onderliggend systeem. Eenmaal geïnstalleerd geeft VirtualBox een virtuele, ‘kale’ pc waarop dan een besturingssysteem naar keuze valt te installeren. Zoals de gedownloade .ISO van Windows 10 build 9926. Let op: stel VirtualBox in op ‘Windows 8.1’ om de preview van Windows 10 goed te installeren. Voor meer informatie hierover, lees eerdere kopij van PCM over het installeren van de Windows 8-preview.

Alternatieve methode 2

De tweede alternatieve optie om build 9926 van Windows 10 uit te proberen, zal voor de meeste gewone gebruikers niet van toepassing zijn. Dit is namelijk het updaten van een al draaiende testbuild naar de nieuwste versie. Hiervoor is het dus nodig dat er al een oudere preview is geïnstalleerd, op een pc (al dan niet een virtuele machine). Ga in de Windows 10-testbuild naar het Configuratiescherm, kies Windows Update-instellingen en laat de oudere build online checken naar de nieuwste previewbuild. Een lange download, installatie en reboot later zou de nieuwste testrelease operationeel moeten zijn.
Let op: doe indien nodig eerst nog een back-up van bestanden (zie Stap 1) op de bewuste pc. Op een van PCM’s test-pc’s is deze update namelijk niet succesvol verlopen. De testmachine wist vervolgens niet goed meer te booten; noch in de oudere testbuild, noch in de nieuwste. Het vers installeren van build 9926 vanaf een gedownload .ISO-bestand (zie Stap 3) heeft uitkomst geboden.

Stap 4: installeren maar

Ongeacht of je een dualboot, verse installatie of virtuele installatie uitvoert, volgt nu de installatieprocedure van de nieuwe Windows 10-build. In het geval je een al draaiende testbuild bijwerkt, is de installatieprocedure - als de update goed verloopt - niet nodig. Kies je gewenste taal- en locatie-instellingen, ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden (die je natuurlijk wel even doorleest) en kies ‘Aangepaste installatie’. Selecteer vervolgens de harde schijf (of partitie op een harde schijf) waar build 9926 op geïnstalleerd moet worden en ga door. Voor meer informatie over de installatiestappen zie dit PCM-artikel over het installeren van de eerste preview-build die Microsoft ter beschikking stelde.

Het installeren zelf kan enige tijd in beslag nemen, waarbij je als tester/gebruiker even niet nodig bent. Ga dus gerust iets anders doen. Zodra de installatie gereed is, ben je weer wel nodig: om de laatste instellingen te bepalen en om in te loggen met je Microsoft-account. De laatste instellingen betreffen zaken als het automatisch updaten van apps, de cookie-afweer in Internet Explorer, en het gebruik van Microsofts zoekmachine Bing als standaardoptie.

Let op: het kán zijn dat build 9926 niet goed wil installeren. Net zoals bij de vorige Technical Preview merkt Microsoft op dat sommige oudere 64-bit processors niet worden ondersteund door de testversie. Hetzelfde geldt voor apparaten met krappe opslag (van 16 tot zo’n 32 GB), zoals SSD’s (solid state drives), waarop Windows dan in gecomprimeerde vorm op draait. Deze beperkingen voor de preview betekenen echter niet automatisch dat de definitieve release van Windows 10 ook niet zal draaien op die hardware.

Veel plezier met het zelf verkennen van de vernieuwingen in Windows 10, zoals het gecombineerde Start-menu met Metro-tegeltjes.
 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten