Gratis upgrade-bestanden voor Windows 10 sluipen Windows 7 en 8.1 binnen

Microsoft maakt serieus werk van zijn plan om gebruikers van Windows 7 en 8(.1) over te krijgen naar Windows 10. De twee huidige versies krijgen nu een update die de gratis upgrade naar Windows 10 straks aanbiedt en uitvoert.

Huidige gebruikers van pc’s met Windows 7 of 8(.1) krijgen een optionele, door Microsoft aanbevolen update aangeboden die ‘aanvullende mogelijkheden voor Windows Update-meldingen’ brengt. Deze toevoeging aan Windows wordt niet automatisch geïnstalleerd; eindgebruikers en beheerders moeten deze update zelf aanvinken. In eerste instantie is het enigszins onduidelijk wat deze update precies behelst.

Gratis upgrade pushen

Volgens Microsofts omschrijving geeft de optionele update “extra mogelijkheden voor Windows Update-meldingen wanneer er nieuwe updates zijn beschikbaar voor de gebruiker”. Alleen heeft het standaard updatemechanisme van Windows zelf al jaren de mogelijkheid om gebruikers te attenderen op nieuwe patches.

Nieuwsgierige gebruikers hebben uitgevogeld wat de nieuwe update brengt: nu nog niet veel, maar straks het aanbod van de gratis upgrade naar Windows 10. De update is een downloader voor het nieuwe besturingssysteem, dat deze zomer al moet uitkomen. Microsoft heeft begin dit jaar al aangekondigd dat Windows 10 in het eerste jaar na de release een gratis upgrade zal zijn voor consumenten die Windows 7 of 8(.1) gebruiken.

Gefaseerde aanloop, met ads

De ontdekking dat Windows 10 alvast is binnengeloodst op pc’s met de huidige Windows-versies is gedaan door simpelweg te kijken naar wat de update zelf installeert. Dat blijkt een folder in de System32-map te zijn met daarin negen bestanden en de subfolder ‘Download’. Één van de bestanden is GWXUXWorker.EXE met als bestandsbeschrijving ‘Windows 10 downloaden’, ontdekte Jan Willem Aldershoff, oprichter van Myce.com (voorheen CDFreaks.com).

Hij heeft in zijn ontleding van de update nog enkele andere hints naar Windows 10 ontdekt. Daaronder links naar webadressen die nu nog niet actief zijn en ook instellingen die in de aanloop naar de Windows 10-release actief worden. Gebruikers merken eerst niets van de nieuwe update, krijgen dan ads voor Windows 10 te zien, gevolgd door een combinatie van een tegel-ad, icoon in het systeemvak en een reserveringspagina voor de gratis download.

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: update, gratis, ads, upgrade