Windows 10 op OS X kost virtualisatie-upgrade

Windows 10 is een gratis upgrade, maar kan voor Macs toch wat kosten. Gebruikers die Windows op OS X draaien, krijgen een betaalde virtualisatie-upgrade voor de kiezen.

De vereiste voor betaling geldt dus niet voor Windows 10 zelf, maar voor de virtualisatiesoftware waarmee het nieuwe Microsoft-besturingssysteem draait bovenop OS X. De bekende software van Parallels en VMware kan Windows 10 namelijk slechts gedeeltelijk aan in de huidige versies. De net een jaar oude pakketten van beide virtualisatieleveranciers bieden slechts basale support voor de gratis upgrade vanaf Windows 7 en 8.1, meldt technieuwssite Ars Technica.

Lelijk grijs vlak

Versie 10 van Parallels Desktop en versie 7 van VMware Fusion draaien Windows 10 wel, maar missen ondersteuning om Windows-applicaties naadloos te laten werken. Beide virtualisatiepakketten hebben de mogelijkheid om pc-programma’s in een virtuele Windows-machine grafisch te presenteren als schijnbaar individuele applicaties in een Mac-venster. Deze functie, respectievelijk Coherence en Unity geheten, moffelen het virtueel draaiende Windows figuurlijk en letterlijk uit beeld.

Het aanroepen van de functie voor een naar Windows 10 ge-upgrade installatie levert in tests van Ars Technica lelijke, beeldvullende grijsvlakken op. Dit gebeurt in beide virtualisatiepakketten. “Met Parallels Desktop 10 bieden we volledige support voor Windows 10 in full-screen en window modus, maar niet in Coherence modus en dat zal niet veranderen”, vertelt een woordvoerder aan Ars Technica. Mac-gebruikers die Windows-programma’s naadloos in OS X willen gebruiken, moeten dus het net uitgebrachte Parallels Desktop 11 aanschaffen, of het binnenkort uitkomende VMware Fusion 8.

Nieuwe snufjes

Naast de Coherence-functie biedt de nieuwe Parallels-software sneller starten van virtuele machines, aansluiting op OS X-functies en ondersteuning voor nieuwe functies in Windows 10. Dit omvat spraakassistent Cortana, bediening via Apple’s nieuwe Force Touch-trackpad (in zowel OS X als Windows), en een energiezuinige ‘reis-stand’ die tot 25 procent extra batterijduur belooft. Verder is Parallels Desktop 11 ook geschikt voor de aankomende nieuwe OS X-versie 10.11 (El Capitan).

VMware Fusion 8 belooft ook de Windows 10-tekortkomingen van de huidige versie op te lossen. De leverancier stelt dat dit is veroorzaakt doordat Microsoft fundamentele veranderingen heeft aangebracht in de manier waarop Windows 10 de desktopomgeving weergeeft. Ondertussen heeft Ars ook het gratis VirtualBox van Oracle aan de tand gevoeld. Die virtualisatiesoftware is met zijn eigen Seamless-functie voor vensterweergave van Windows-applicaties nog niet bijgewerkt voor Windows 10. Het is nog niet bekend of en wanneer VirtualBox een update krijgt.

Gescheiden of geïntegreerd?

Alledrie de virtualisatiepakketten functioneren wel voor Mac-gebruikers die pc-programma’s duidelijk gescheiden willen houden in hun eigen Windows-omgeving. Zij kunnen gewoon kiezen voor de gratis upgrade van hun huidige virtuele 7- of 8.1-installatie naar Windows 10. Mac-gebruikers die integratie - en wegmoffeling van Windows - willen, moeten kiezen voor een upgrade die dan betaald kan zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten