Windows 10 mag niet op 'oude' Macs

Apple sluit ‘oude’ Macs uit van Windows 10. De dualbootsoftware Boot Camp is bijgewerkt voor Windows 10, maar legt de lat hoog voor officieel ondersteunde hardware.

Apple heeft snel na de release van Windows 10 zijn dualbootsoftware Boot Camp bijgewerkt. Macs krijgen daarmee drivers om Windows te draaien naast OS X. Bij het inschakelen van de computer kan de gebruiker dan kiezen welk besturingssysteem er moet starten. Het nieuwe Boot Camp 6 is niet gelijk beschikbaar voor alle gebruikers van OS X, meldt Apple-nieuwssite MacRumors. De uitrol gebeurt geleidelijk.

Drie jaar oud

Uiteindelijk brengt Boot Camp de nieuwe Windows-versie echter niet naar alle Mac-gebruikers. Apple staat de pc-software niet toe op Mac-modellen van een bepaalde leeftijd, ontdekt PCM in het supportdocument van het bedrijf. Apple trekt de streep bij 2012. Macs die voor dat jaar zijn uitgebracht mogen niet mee naar Windows 10. Dit betreft zowel verse installaties van Windows 10 op Macs als ook upgrades van reeds op Macs draaiende installaties van Windows 7 en 8.1

Een vijf jaar oud topmodel zoals de MacBook Pro met Core i7-processor is buitengesloten. Hetzelfde geldt voor vier jaar oude systemen, die qua specificaties wel in staat zijn Windows 10 te draaien. Daarnaast geldt als vereiste dat de ondersteunde Mac-hardware ook de huidige OS X-release Yosemite (versie 10.10) draaien.

Uitzondering

Een uitzondering op de scheidingslijn van 2012 geldt voor Apple’s lijn van Mac Pro werkstationcomputers. Ondanks de kracht van die systemen ligt de lat voor Windows 10 daar nog wat hoger. Alleen het Mac Pro-model van eind 2013 mag mee naar Windows 10. De krachtige voorgangers mogen vanaf de 2008-modellen wel de nieuwste OS X-versie draaien, inclusief het aankomende El Capitan, maar niet het nieuwste Microsoft-besturingssysteem.

Gebruikers reageren verbijsterd. “Mijn 2011 iMac is nog altijd veel krachtiger dan de low-end Windows-laptops die Windows 10 out of the box draaien. Een 12-core Mac Pro uit 2012 zou zeker ondersteund moeten zijn”, klaagt een lezer van MacRumors.

Mogen versus kunnen

Technisch gezien kan Windows 10 wel draaien op Macs die niet officieel door Apple’s Boot Camp worden ondersteund. Gebruikers moeten daarvoor wel zelf drivers aan de praat zien te krijgen. Een andere optie is virtualisatie waardoor Windows 10 valt te draaien bovenop OS X. Hiervoor is software als VMware Fusion, Parallels Desktop of het gratis VirtualBox nodig.

Mogelijk is het struikelblok de grafische chipset Intel HD 3000, die in Windows 10 niet meer ondersteund wordt. Bepaalde Macs uit 2011 gebruiken die geïntegreerde GPU (graphical processing unit) die is ingebouwd in Intel-processors van de Sandy Bridge-generatie. Dit geldt ook voor de zwaardere MacBook Pro-laptops die zowel een aparte GPU als ook de geïntegreerde Intel-chip en die daartussen kunnen schakelen om batterijvermogen te sparen. Ook dit betreft officiële support, want gebruikers hebben drivers voor de Intel-videochip wel werkend gekregen in Windows 10.

Verder is het in theorie mogelijk dat Apple de lijst met ondersteunde Mac-modellen nog uitbreidt. Daarvoor moet het dan wel het besturingssysteem van zijn concurrent testen op de wat oudere computers en eventueel drivers ontwikkelen voor componenten daarin.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten