abonneren

Windows 10 druppelt door naar nieuwe pc’s

Nieuwe pc’s worden in de praktijk nog geleverd met Windows 8.1, zelfs Microsofts eigen Surface-tablets. Die krijgen vanaf deze week Windows 10 voorgeïnstalleerd, maar andere nieuwe pc’s moeten nog wachten.

In de Verenigde Staten is Windows 10 sinds vorige week voorgeïnstalleerd op de Surface 3 en Surface Pro 3. Die twee laptopvervangende tablets draaien respectievelijk de Home- en de Pro-variant van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Die software is officieel op 29 juli uitgekomen, maar komt geleidelijk beschikbaar voor gebruikers. Dit betreft niet alleen upgraders, die daarvoor Windows 7 (met Service Pack 1) of Windows 8.1 (met Update 1) moeten draaien.

Begin oktober

Ook de uitrol op nieuwe pc’s komt langzaam op gang. Sony waagt zich er nog niet aan en raadt zijn klanten aan om even te wachten met upgraden. Pc-producent Dell laat aan PCM weten dat de planning voor de consumentenmarkt is om Windows 10 breed te lanceren wanneer de Nederlandstalige versie beschikbaar komt. Dat gebeurt begin oktober. Windows 10 is tot die tijd beperkt beschikbaar als voorgeïnstalleerd besturingssysteem op nieuwe Dell-pc’s.

“Voor nu zijn geselecteerde systemen met de Engelse taalversie in de webshop beschikbaar”, antwoordt een woordvoerster. De beschikbaarheid van de Nederlandse taalversie komt ook in fases: “Dat is op 2 oktober en geldt voor de Inspiron 7000-serie en XPS-producten. Uiteraard kunnen gebruikers hun systeem nu al zelf gratis upgraden naar Windows 10 indien het systeem daarvoor in aanmerking komt.” Met dat laatste doelt de woordvoerster op systemen met Windows 7 en 8.1.

Zelf upgraden

Gebruikers van nieuwe pc’s kunnen volgens Dell wel sneller upgraden: “Indien kopers een toestel kopen en deze zelf naar Windows 10 upgraden, hoeven ze niet te wachten tot ze 'aan bod' komen in de gefaseerde uitrol die Microsoft nu uitvoert.” Dell heeft een lijst met pc's die het heeft getest voor een upgrade naar Windows 10. "Als uw computermodel niet in de lijst staat, is de hardware niet getest en zijn drivers niet bijgewerkt voor dat model, en raadt Dell een upgrade naar Windows 10 niet aan", vermeldt het supportdocument.

Upgrades zijn de aangeraden route voor voor Microsofts eigen Surface-tablets. Die twee toestellen krijgen Windows 10 vanaf deze week voorgeïnstalleerd, maar zijn daarmee niet meteen allemaal ‘over’. “De situatie in de retail is dat ze waarschijnlijk eerst de huidige voorraden verkopen met devices die draaien op Windows 8.1 in combinatie met de gratis Windows 10 upgrade”, meldt een woordvoerster van Microsoft. Zij benadrukt daarbij de upgrade- en overstaphulp die Microsoft gratis aan consumenten biedt in zijn zogeheten Windows 10 Check-In Servicepunten.

Windows-as-a-Service

“De Windows versies van de upgrade en pre-install zijn uiteindelijk hetzelfde gezien het Windows-as-a-Service principe”, voegt de woordvoerster van Microsoft nog toe. In dat dienstenmodel (versus een productmodel) wordt Windows 10 doorlopend bijgewerkt met updates, die automatisch worden geïnstalleerd. Dit blijkt niet altijd zonder hobbels te verlopen. Microsoft heeft beterschap beloofd.
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: preinstall, Upgraden, voorgeïnstalleerd, Dell, Upgrade, Surface

Nieuws headlines

Laatste reactie