Bash-shell naar Windows 10: Waarom Microsoft nu Linux omarmt

De GNU Bash-shell komt naar Windows 10. Microsoft verrast daarmee vriend en vijand opnieuw door Linux op fundamentele wijze te omarmen. Die ommekeer lijkt een verrassing, maar is helemaal niet onlogisch.

De trend lijkt duidelijk: Microsoft omarmt Linux. Eerst door één van zijn melkkoeien op zakelijk gebied over te zetten naar dat open source-platform. De databasoftware SQL Server 2016 komt naar Linux. Microsoft werkt hiervoor samen met Linux-distributeurs als Canonical (van Ubuntu) en Red Hat. Eerder heeft de Windows-maker voor zijn cloudplatform Azure al meerdere Linux-distributies omarmd.
 

Al jarenlang in de maak

Nu is de volgende stap gezet: de Bash-shell (opdrachtprompt) van Linux komt naar Windows 10. Microsoft neemt hiervoor elementen van Linux op in Windows, zodat daarin een subsysteem komt dat bepaalde Linux-software kan draaien. Dit is vergelijkbaar met hoe open source-ontwikkelaars voor Linux en Mac OS X al de Windows-compatibiliteitslaag Wine hebben ontwikkeld.
 

Bash op Linux lijkt een verrassing, maar zat er al een tijdje aan te komen

De plotselinge omarming van Linux is voor velen een verrassing. Het past echter in een bredere trend bij Microsoft die al een tijdje gaande is. De voornaamste reden voor de ommekeer van de Windows-maker is de hedendaagse realiteit van de cloud, plus daar aan gerelateerd de mobiele wereld van smartphones.
 

Microsoft de Calimero

In de cloud speelt Linux een flinke rol, die nog veel groter en fundamenteler is dan de rol die dat besturingssysteem speelt in de serverwereld. Vanuit webservers is Linux ooit al opgerukt in het bedrijfsleven. Toch draaien veel zakelijke kerntoepassingen zoals mail, agenda’s en databases nog altijd op Windows-servers (Exchange, SQL Server).

In de cloud is de positie van Microsoft momenteel heel anders dan in de traditionele Windows-wereld. Net zoals dit eigenlijk het geval is op de mobiele markt. Daar is Microsoft na jaren werk, miljarden aan investeringen en veel moeite nu de derde speler, op enorme afstand achter reuzen Google en Apple. Dus: als je ze niet kunt verslaan, dan sluit je je maar bij ze aan.
 

Olietanker vaart nieuwe koers

Microsoft breidt de laatste jaren steeds vaker uit naar andere platformen

Microsoft heeft de afgelopen jaren steeds meer apps uitgebracht voor Android en iOS. Niet alleen minder belangrijke apps, maar ook kernproducten en melkkoeien zoals het bekende Office. Daarbij zijn deze apps voor de platformen van de concurrenten soms eerder en in betere vorm uitgebracht dan voor het eigen Windows Phone (dat tegenwoordig weer Windows Mobile heet).

Onder CEO Satya Nadella heeft Microsoft sinds 2014 groots ingezet op cloud en mobile. Dat blijken niet alleen woorden te zijn. Concrete daden - in de vorm van grote stappen - worden gezet door Microsoft. Toch is de kiem voor deze ommekeer waarschijnlijk al gelegd door Nadella’s voorganger Steve Ballmer. Die oudgediende topman heeft eind 2012 al het roer omgegooid en Microsoft uitgeroepen tot hardware- en cloudbedrijf, waarbij het draait om de clouddiensten. De olietanker Microsoft is sindsdien geleidelijk aan gaan keren.
 

Van verkettering naar acceptatie

Deze nieuwe koers heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Jarenlang heeft Microsoft Linux niet alleen beconcurreerd, maar ook verketterd. Het open source-besturingssysteem was veel meer dan een concurrent op het niveau van Windows. Linux vertegenwoordigt door de gratis en open aard een groot gevaar.

De overstap gaat niet zonder slag of stoot

Open source vormt namelijk een fundamentele verschuiving, waarbij ICT-basiselementen gratis en ook nog eens naar wens aanpasbaar zijn. Dit is een heel ander model voor verkoop en gebruik van software dan het licentiemodel waar Microsoft al bijna zijn hele bestaan goed aan verdient. Let op: niet het hele bestaan van het bekende softwarebedrijf. Microsoft was in zijn oertijd een maker van software voor andermans besturingssystemen, platformen en computers.

Terug naar het verleden?

Bill Gates is ooit begonnen door software en applicaties te maken voor oer-pc de Altair en Apple’s Macintosh. Het oude Microsoft lijkt nu terug te keren. Bevindt Microsoft zich dus in de slotfase van de vijf fases voor de verwerking van verlies? Van aanvankelijke ontkenning en woede, via onderhandeling naar depressie en nu uiteindelijk acceptatie. Hoewel critici nog vrezen dat de huidige Linux-omarming ook een uiting kan zijn van de klassieke Microsoft-strategie om concurrentie onschadelijk te maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten