ACHTERGROND: Waarom Android One noodzaak is voor Google

Google legt de lat lager voor Android met spotgoedkope Android One-smartphones. De internetreus moet wel. Want terwijl Android de bulk van de huidige mobiele markt lijkt te vormen, verkeert het in gevaar.

Fandroids wijzen er graag op dat Apples iOS is gepasseerd door Android. Het mobiele besturingssysteem van zoekmachine Google is groter dan het platform voor iPhones en iPads. Qua verkoop, qua gebruik, en meer van dat soort maatstaven. Maar de overwinning van Android is niet klinkend. Sterker nog: Google staat onder toenemende druk wat zijn smartphone- en tabletplatform betreft. Vandaar dat het nu Android One presenteert.

Het gevaar van open source

Door de open source-aard van Android staat het derde partijen namelijk vrij om zelf met die software de boer op te gaan. Tenminste, zolang ze geen leden zijn van de Android-alliantie rondom Google (de Open Handset Alliance). Die vrijheidsbeperking ondervond fabrikant Acer twee jaar terug aan den lijve: de samenwerking met de Chinese e-commercereus Alibaba aan een Android-aftakking (fork) is door Google teruggefloten.

Het is een oud probleem; vier jaar terug al geconstateerd. Het speelt met name in opkomende markten als China en India. In laatstgenoemde grote land brengt Google nu als eerste zijn Android One-toestellen uit. Spotgoedkope telefoons die de massamarkt voor smartphones moeten ontsluiten. Aanvulling: ontsluiten voor Google. Want de massa kan al aan goedkope - soms flink goedkopere - smartphones komen waarop dan een fork van Google’s mobiele OS draait. En die ‘fork-markt’ groeit; harder dan het ‘pure’ Android. Bijna een kwart van alle verkochte Android-achtigen heeft geen Google-diensten aan boord.

Gratis aan de ene kant

Een aftakking met aanpassingen van en door de leveranciers, die eigen GUI’s maar ook eigen online-diensten toevoegen. In plaats van die van Google. En dat scheelt inkomsten, die moeten compenseren voor het feit dat Android gratis is voor de hardwarepartners. Google sprak dan ook eerder al van misbruik. Vandaar ook dat Google steeds meer van zijn eigen online-diensten koppelt aan Android en die koppeling verplicht stelt voor toestelmakers.

Dit oude Android-probleem wordt nu steeds nijpender. Enerzijds omdat Google en diens Android-partners de grote groeimarkten van opkomende landen willen ontginnen. Anderzijds omdat de Chinese reuzen de internationale markten opgaan. Zie maar de ambities van Xiaomi, Baidu en Huawei en hun opmars in Westerse landen, waaronder ook Nederland. En zie ook de volharding van de kapitaalkrachtige Amerikaanse e-commercereus Amazon: die heeft zijn eigen Android-aftakking Fire, voor zijn Kindle e-readers en voor zijn eigen tablets plus smartphones. Google beantwoordt deze fundamentele bedreigingen nu met Android One.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten