}
abonneren

Virtueel met Windows 8

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Nieuwe vm creëren
  3. Virtuele schijf converteren
  4. Vm instellen en opstarten
  5. Vm importeren
  6. Netwerkconfiguratie
  7. Installatie

Nu is het tijd zelf een nieuwe vm te creëren. Testmateriaal: een installatie-dvd van een oudere Windows-versie. Start de beheermodule van Hyper-V op. In het Acties-paneel kiezen we achtereenvolgens Nieuw, Virtuele machine. Een wizard helpt ons op weg. In het volgende venster vul je een gepaste naam in voor je nieuwe vm en desgewenst ook een andere locatie. Voorzie voldoende ram-geheugen (bijvoorbeeld 512 MB voor XP en 2000 MB voor Windows 7, afhankelijk ook van het fysieke geheugen van je systeem). Selecteer desgewenst een virtuele netwerkswitch en stip de optie Een virtuele harde schijf maken aan. Maak die niet te klein: het gaat standaard toch om een dynamisch uitbreidbare virtuele schijf. Overigens kiest Hyper-V voor nieuwe vm’s standaard het vhdx-formaat. Dat laat een grotere opslagcapaciteit toe (in theorie tot 64 TB) maar biedt ook wel andere voordelen (zie http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831446.aspx).

Na Volgende is het tijd om een besturingssysteem te installeren. Kies Een besturingssysteem installeren vanaf een opstart-cd-rom of -dvd-rom. We kunnen nog kiezen tussen een fysiek station en een iso-schijfimage. Met Voltooien zetten we de operatie in gang. De procedure ken je nu eigenlijk al. Selecteer de nieuwe vm en klik achtereenvolgens op Starten en (even later) op Verbinding maken. Wat later krijg je de installatieprocedure van Windows te zien. Die doorloop je eigenlijk op dezelfde manier als je Windows naar een gewone, fysieke harde schijf installeert. Niet vergeten dat je voor virtuele machines net zo goed een licentie nodig hebt als voor fysieke machines.

Verder doe je er goed aan de Hyper-V integratieservices te installeren op je vm. Die verbeteren de integratie van de virtualisatieserver en de vm zelf – je kunt dat vergelijken met de guest additions in VMware of VirtualBox. Daarvoor moet je in het Actie-menu van je vm zijn, waar je Installatieschijf integration services plaatsen kiest. Selecteer Hyper-V-integratieservices installeren in het venster en klik OK.

***nieuwevirtschijf.png
De virtuele schijf groeit automatisch mee met de behoeftes.

***winvirtueelinstall.png
Virtuele of fysieke omgeving? Voor de installatie maakt het weinig verschil.

***integratieservices.png
Integratieservices: voor een betere wisselwerking tussen virtualisatieserver en vm.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Besturingssystemen

Tags: Virtualisatie

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI