Virtueel met Windows 8

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Nieuwe vm creëren
  3. Virtuele schijf converteren
  4. Vm instellen en opstarten
  5. Vm importeren
  6. Netwerkconfiguratie
  7. Installatie
Wil je onder Windows 8 een ander besturingssysteem (virtueel) uitproberen, dan hoef je niet langer een externe tool als VirtualBox of VMware aan te spreken. Als je over de juiste hardware – en Windows-versie – beschikt, heb je met Hyper-V alles al aan boord.

Hyper-V zal je misschien niet zoveel zeggen, tenzij je thuis bent in Windows-serveromgevingen. Het gaat om een hypervisor, oftewel een virtual machine manager (vmm). Je kunt er virtuele machines mee creëren en beheren. Daarin kan je een compleet besturingssysteem draaien, veilig gescheiden van je ‘echte’ systeem. Het goede nieuws is nu dat Hyper-V ook in Windows 8 beschikbaar is, zij het in de 64-bits Professional- of Enterprise-variant. Hyper-V in een 32-bits omgeving kan alleen verbinding maken met een al draaiende Hyper-V machine. Daar hebben we hier niets aan.

Hyper-V stelt ook de nodige eisen aan de hardware. Je hebt een 64-bits processor nodig die slat (second level address translation) ondersteunt. Ook moet virtualisatie in je bios zijn ingeschakeld. 4 GB ram is bovendien het minimum. Wil je vooraf uittesten of je systeem wel voldoet, dan kan je de gratis tool Coreinfo downloaden. Die start je als administrator vanaf de opdrachtprompt met 'coreinfo –v'. Ziet je eigen scherm er uit als in de afbeelding, met een asterisk ziet bij VMX en EPT (Intel processor) of bij SVM en NPT (AMD processor), dan zit je normaliter goed.

***coreinfo.png
VMX én EPT: deze Intel-processor voldoet alvast.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Besturingssystemen

Tags: virtualisatie