abonneren

VirtualBox 4

Oracle heeft een nieuwe versie van virtualisatiepakket VirtualBox uitgebracht. Het pakket is gratis, maar bezuinigt niet op features.

VirtualBox is beschikbaar onder de GNU General Public License, wat betekent dat het programma gratis is en de broncode vrij beschikbaar is. Er is een brede ondersteuning voor besturingssystemen: alle Windows-versies, Linux, Solaris, BSD en Mac OS X worden in zowel 32- als 64-bits versies ondersteund. Ook zijn er zogenaamde guest additions (drivers) beschikbaar voor Windows, Linux en Solaris, zodat je meer functionaliteit binnen de virtuele machine hebt.

Om je hardware optimaal te benutten, ondersteunt VirtualBox ook VT-x/AMD-V (hardwarematige virtualisatie) en nested paging. Uiteraard kun je de hoeveelheid processoren en geheugen zelf indelen en controllers voor de harde schijven aanmaken. De netwerkverbinding kan met nat het ip-adres van de hostcomputer gebruiken of je maakt een brug met de hostcomputer, waarbij de netwerkkaart van de virtuele pc meedoet in het lokale netwerk als zelfstandige computer. Dat is bijvoorbeeld handig voor portforwarding van je router naar de virtuele pc. Ook is er ondersteuning voor gedeelde mappen, waarmee je op het hostsysteem mappen kunt delen met het gastsysteem.

Versie 4.0 bevat voornamelijk bugfixes op verschillende gebieden, nieuwe virtuele hardware en bredere ondersteuning van nieuwe storagetechnieken. Daarnaast is de interface aangepast met betere opties om het gastsysteem te previewen en kun je met veel groter gemak een virtuele machine (inclusief snapshots) met één klik op de knop verwijderen. Ter test installeren we Windows 7 en Fedora Linux zonder enige problemen, waarbij ook de toevoegingen zonder moeite draaien. Ook na een paar uur gewerkt te hebben met onze vm's hebben we nog geen crashes gezien.

PluspuntenConclusie
  • gratis
  • gebruiksvriendelijke interface
  • brede ondersteuning besturingssystemen
De software is een aardig stuk verder gekomen sinds de vorige release. VirtualBox heeft nog niet alle luxe van de betaalde pakketten, maar is voor thuisgebruik meer dan geschikt en bovendien gratis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: