Canonical gaat Ubuntu voor smartphones ontwikkelen. Precies één week na die aankondiging meldde het bedrijf dat het Ubuntu ook naar tablets zal brengen. Wij nemen de developer preview onder de loep die Canonical op de MWC heeft uitgebracht.

We hebben Ubuntu Quantual op de Nexus 7 geflasht (zie elders op deze pagina). Na het flashen belanden we direct op het vergrendelscherm. Er is nog geen opstartwizard aanwezig, want er is ook nog niet zo veel om in te stellen. Ubuntu Touch ontgrendel je door van links op het scherm een klein beetje naar rechts te vegen, totdat de Unity-launcher verschijnt. Vanuit deze launcher selecteer je het icoon selecteren van de applicatie waar je naartoe wilt. Het is een snelle en efficiënte manier om te ontgrendelen.

Ubuntu Touch is zeer 'gesture-based'. Een veeg van rechts naar links wisselt tussen applicaties, een veeg van onder biedt extra opties. In de browser opent zo de adresbalk. Een veeg van boven opent enkele OS-instellingen, maar dat stelt nog weinig voor.
Het is opmerkelijk dat Canonical zo'n vroege versie uitbrengt: overal moet nog erg veel gebeuren. Deze techdemo is onbruikbaar voor het dagelijks leven. Veel dingen zijn nog mock-ups, zoals de notificaties en het gehele homescreen. Dat blijft echter niet zo: Canonical verwacht binnen enkele weken met een bruikbare versie te komen.

Apps zijn er nog niet. Alleen de browser en notities werken. Verder zie je in screenshots alleen placeholders of links naar verschillende diensten. Helaas ontbreekt ook Stage, waarmee je smartphoneapps naast een tabletapp kunt draaien op één (tablet-)scherm.

Onderaan de launcher staat het homescreen-icoon. Het homescreen van Ubuntu ziet er goed uit. Er zijn vijf homescreens: muziek, apps, people, home en video. Elk thuisscherm ziet er overzichtelijk uit en biedt veel informatie. Mogelijk krijgt Ubuntu wat last van 'gesture overkill'. Op zo'n homescreen zit bijvoorbeeld een lijst waardoor je van links naar rechts of andersom kunt scrollen. Ben je echter iets te fanatiek, dan wissel je per ongeluk van applicatie. 

In deze build zit al wel een touchkeyboard. Helaas gebruikt dat niet de volle breedte van het touchscreen. Daardoor is typen erg lastig. Ook hebben we op dit ogenblik nog last van lag, waardoor soms toetsaanslagen worden gemist. 

Het grootste probleem schuilt voor ons in de lanceerdatum van Ubuntu Touch. We kunnen de strategie van Canonical waarderen: waarschijnlijk is het bedrijf de enige die tv, tablet, telefoon en desktop aan het convergeren is; het belooft dat elke app op al die platformen kan draaien. Het is echter wel tijd om iets uit te brengen. Android en Windows worden steeds volwassener, waardoor Canonical het in 2014 wel eens lastig kon krijgen.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

Ubuntu Touch heeft wat leuke concepten, maar de huidige versie is nog te beperkt om er serieus een oordeel over te vellen. Wij zijn bang dat Ubuntu Touch te laat verschijnt, met tegen die tijd te weinig nieuws om gebruikers over te halen....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten