Elke zes maanden verschijnt er een nieuwe versie van Ubuntu Linux. Zo'n voorspelbare releasecyclus is mooi, maar wat heeft de nieuwste Ubuntu te bieden?

De distributie van Ubuntu heeft een versienummer bestaand uit het jaar en de maand van verschijnen. De nieuwste Ubuntu-versie is 9.04, en is dus in april 2009 verschenen. Er zijn nogal wat verschillende uitvoeringen beschikbaar. De Desktop-editie is de gangbaarste, met een grafische gebruikersinterface en software voor 'normaal' gebruik, zoals een office-suite, e-mail, webbrowser, spelletjes, et cetera. De Server-editie is bedoeld om, zoals de naam al zegt, een server mee te bouwen. De grafische gebruikersinterface ontbreekt, want dat gebruikt onnodig resources. Allerhande serversoftware is juist wel beschikbaar, zoals een dns- en dhcp-server, een webserver en databaseservers. Nieuw is de Netbook Remix, speciaal bedoeld om op een netbook te installeren. Een veelgehoorde klacht over Linux-gebaseerde netbooks is dat de Linux-versie te beperkt is. Deze Ubuntu Netbook Remix rekent af met die klacht en is geoptimaliseerd voor het kleinere scherm en de bijzondere hardware van een netbook.

Ubuntu 9.04 Desktop-editie

Wij zijn aan de slag gegaan met de Desktop-editie. Deze is standaard in drie smaken verkrijgbaar, afhankelijk van de gewenste desktopomgeving. Bij Ubuntu Linux wordt de Gnome-desktopomgeving meegeleverd. Ook is er een Kubuntu Linux, waar de KDE-desktopomgeving bij zit, en er is een Xubuntu met de XFCE-desktopomgeving. Ubuntu Linux is als complete cd-image te downloaden. Waar veel andere Linux-versies op een dvd moeten worden gebrand, is Ubuntu nog zo klein dat één cd genoeg is. Die cd is een live-cd, zodat met Ubuntu kan worden gespeeld zonder dat u uw harde schijf opnieuw hoeft in te delen. Mocht u willen installeren, dan is de makkelijkste manier nog wel de Wubi-installer. Dit is een Windows-programma dat Ubuntu Linux op uw computer installeert. De benodigde schijfruimte wordt als bestand op uw Windows-schijf gereserveerd, zodat u niet hoeft te partitioneren. Vanuit het bootmenu kunt u vervolgens kiezen om met Windows dan wel Ubuntu Linux te werken.

Meegeleverde software

Wij hebben de Gnome-editie van Ubuntu Linux bekeken. Wat opvalt bij de installatie, is dat je niet kunt kiezen welke software er allemaal geïnstalleerd moet worden. Omdat Ubuntu slechts één cd groot is, is het niet verwonderlijk dat na installatie een beperkte set programma's beschikbaar is. Maar dat is wel genoeg om mee aan de slag te gaan. Wat te denken van OpenOffice.org, diverse webbrowsers waaronder Firefox, Evolution voor e-mail, Brasero voor het branden van cd's en dvd's, Gimp voor beeldbewerking en F-Spot om foto's mee te beheren. Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, dan kan met de Synaptics Packet Manager eenvoudig extra software via internet worden geïnstalleerd. Ubuntu heeft de naam eenvoudig en gebruikersvriendelijk te zijn, en dat is ook in deze 9.04-versie helemaal waar. Na installatie functioneert alles. U hoeft niet na te denken over drivers, netwerkinstellingen of firewallregels, want daar zorgt Ubuntu zelf voor. Dat is met name voor beginnende Linux-gebruikers wel zo makkelijk. De gevorderde gebruiker mist de grafische tools om de firewall in te stellen of harde schijf te beheren en partitioneren, maar die zijn achteraf alsnog te installeren.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken

  • slechts één CD

  • Live-CD beschikbaar

  • geavanceerdere beheertools ontbreken

Ten opzichte van de vorige versie zijn de verschillen klein. Natuurlijk zijn overal de laatste versies van gebruikt, maar u zult goed moeten zoeken om de verschillen te zien. Of u direct moet upgraden, is nog maar de vraag. Er is dus weer een nieuwe en stabiele versie van Ubuntu Linux beschikbaar. Deze is ideaal voor beginnende gebruikers. Upgraden van 8.10 kan, maar voegt niet direct veel toe...Omvang650 MBDownloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel CeleronHoeveelheid RAM (minimaal benodigd)256

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten