Hoewel Ubuntu een 'jonkie' is - Ubuntu bestaat pas vanaf 2004 - is het toch al een zeer populaire distributie. De eerste keus is of u voor een Desktop- of een Server-versie gaat. De desktop versie is voor thuis het handigst. Bij de server versie krijgt u namelijk geen grafische gebruikersinterface.

Daarna kunt u nog kiezen voor Ubuntu met Gnome, Kubuntu met KDE of Xubuntu met de Xfce desktop.

Voor de installatie van Ubuntu is slechts één cd nodig. Dit is bovendien ook een live cd. Wilt u wel installeren, maar ziet u op tegen het aanpassen van partities, dan is de Wubi methode een uitkomst. Wubi is een Windows programma om Ubuntu te installeren, en het gebruikt daarbij uw Windows schijf voor de installatie. Ook wordt de Windows bootloader door Wubi aangepast om Ubuntu te kunnen starten.
De gewone installatie van Ubuntu is eenvoudig en beslaat zeven stappen, onder meer om een gebruikersaccount te maken en de schijfindeling vast te stellen. Bij de schijfindeling kan geen gebruik worden gemaakt van LVM, iets wat bij de andere distributies wel kan. Verder bleek het op één van onze testsystemen niet mogelijk om Ubuntu te installeren: tijdens het opstarten van de installatie bleef ons systeem vastlopen.

Na de installatie van Ubuntu worden we aangenaam verrast. Alles werkt direct (inclusief draadloos netwerk en geluidskaart), en er komt gelijk een melding dat er betere drivers voor onze Nvidia grafische kaart beschikbaar zijn. Na het activeren van deze drivers en een keer opnieuw opstarten, kunnen we genieten van Gnome met de speciale effecten van Compiz. Een zelfde iets gebeurt wanneer we een mp3 bestand willen afspelen: Ubuntu meldt dat de benodigde codec nog niet is geïnstalleerd, en installeert deze onmiddellijk.

Qua beheerstools blinkt Ubuntu niet uit. Weliswaar is de Synaptic pakketbeheerder voor het installeren van extra software handig, maar verder is het allemaal redelijk standaard. Dat maakt Ubuntu geen slechte distributie, want de eenvoud en de levendige gemeenschap op Internet helpen met name de beginnende gebruiker snel op weg.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer eenvoudig in gebruik

  • alles werkt direct

  • meer geavanceerde instellingen zijn lastiger voor elkaar te krijgen

Mensen die vooral willen werken met en niet aan Linux, zijn het beste af met Ubuntu. Dit is een zeer gebruikersvriendelijke en veilige distributie.

9,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten