Ubuntu 5.10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Knoppix, Debian en SUSE kent iedereen, maar de snelst in populariteit groeiende Linux-distributie is Ubuntu,­ en dat is niet voor niks!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Ubuntu staat al maanden aan top van de ranglijsten en niet zonder reden, want het is een van de meest gebruiksvriendelijke distributies. Vriendelijk is ook de manier waarop de software wordt verspreid: u kunt het downloaden, maar ook gratis op cd thuis laten bezorgen. Wie eerst wil uitproberen kan de Ubuntu live-cd gebruiken, die uw bestaande Windows-installatie intact houdt. De nieuwste Ubuntu-versie 5.1 is net als voorheen voorzien van een overzichtelijke Gnome-interface. Wie liever de KDE-interface gebruikt, kan terecht bij de variant Kubuntu.
Ubuntu is op Debian gebaseerd en bevat alles wat u nodig hebt, zoals Firefox, OpenOffice, The Gimp, Gaim en Outlook-vervanger Evolution. Ubuntu is niet bedoeld om een volledige server in te richten, maar als vervanger van Windows op de desktop. Zelfs in een zakelijke omgeving, want Ubuntu is onlangs gecertificeerd voor gebruik met DB2-databases.
Bij de installatie is weinig te merken van Ubuntu's 'vriendelijke' imago: u voert de installatie uit in een monochrome tekstomgeving. Daarna wordt een update van de aanwezige applicaties uitgevoerd en blijkt uiteindelijk wel het vriendelijke karakter: Ubuntu kan de netwerkkaart automatisch instellen, het toevoegen van een printer gaat soepel en de meegeleverde toepassingen in Gnome zijn goed toegesneden op mensen die vanuit Windows willen overstappen. Het toevoegen van extra applicaties is eenvoudig dankzij de Synaptic pakketmanager. Het aanmaken van een beheerderswachtwoord gebeurt eveneens automatisch.
Wie als Windows-gebruiker wil overstappen, maakt met Ubuntu een prima keuze.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Gratis op cd verkrijgbaar.
  • Weinig ruimte nodig.
  • Spartaanse installatie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: