abonneren

Ubuntu 10.04 LTS

Met een releasecyclus van zes maanden dwingt Ubuntu Linux wel erg vaak upgrades af. Voor wie wat meer zekerheid wil hebben, brengt Ubuntu Long Term Support (LTS)-versies uit. Erg overzichtelijk is het helaas nog steeds niet.

Voor elke Ubuntu-versie wordt gedurende anderhalf jaar gezorgd voor patches en updates. Omdat dat toch wel wat kort is, u moet dan elke anderhalf jaar een Linux-upgrade uitvoeren, heeft Ubuntu de Long Term Support bedacht. Bij deze versies ontvangt u gedurende drie jaar ondersteuning voor Ubuntu Desktop en vijf jaar voor Ubuntu Server. Overigens zijn de diverse Ubuntu-projecten vrij in het wel of niet kiezen voor LTS. Bij Ubuntu 10.04 houdt dat in dat de Desktop Ubuntu een LTS-versie is, maar de Netbook Ubuntu niet. Dit is om het vooral overzichtelijk te houden...

Zoals we van Ubuntu gewend zijn, is de installatie een fluitje van een cent. Alle software is weer van de laatste versie. Het softwarecentrum dat wordt gebruikt om nieuwe toepassingen te installeren, is erg mooi en gebruiksvriendelijk. U krijgt zeer eenvoudig toegang tot een overweldigende bibliotheek met extra programma's. Een andere handige nieuwkomer is Gwibber, een microbloggingclient met ondersteuning voor onder meer Twitter, Facebook en Flickr. Gwibber is nog volop in ontwikkeling maar in de huidige vorm al goed bruikbaar. Het integreert volledig in het bureaublad, zodat er vanuit één pictogram kan worden gemaild, gechat of gemicroblogd.

Nadeel van deze nieuwe versie is wel de layout van de vensterdecoratie. De knoppen voor het sluiten of minimaliseren van het venster zitten niet rechtsboven waar we ze verwachten, maar linksboven. Wellicht is dit een knipoog naar Apple, en natuurlijk is het aan te passen, maar het is wel onnodig verwarrend.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige installatie en gebruik
  • langetermijnondersteuning
  • interface niet helemaal intuïtief
De nieuwe Ubuntu 10.04 is alleen al vanwege z'n langetermijnondersteuning interessant. Neem daarbij een aantal aardige vernieuwingen en het is de moeite van het upgraden wel waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: