Tips voor de Windows 10 Anniversary Update

De Anniversary Update, oftewel de verjaardagupdate van Windows 10, brengt een aantal grote verbeteringen met zich mee. Er zijn echter ook kleine verbeteringen op het gebied van Windows Defender, toekomstige Windows-upgrades en meer.

Windows Defender

Windows Defender heeft de mogelijkheid gekregen om regelmatig even een second opinion uit te voeren op je huidige antivirusprogramma. Zo weet je zeker dat er geen malware op de pc actief is. Je schakelt de optie in door op de Startknop te klikken, te kiezen voor het tandwiel linksonder en dan te gaan naar Bijwerken en beveiliging / Windows Defender. Zet nu de schakelaar om bij de optie Beperkt periodiek scannen. Het kan zijn dat Windows Defender eerst nog ingeschakeld moet worden. Klik daarvoor bovenin het scherm op Windows Defender inschakelen en daarna op Inschakelen. Een andere nieuwigheid in Windows Defender is de optie om de pc te scannen buiten Windows 10 om. Hiervoor klik je in hetzelfde scherm van Instellingen als zojuist onderaan op de knop Offline scannen.

 

Als je Beperkt periodiek scannen inschakelt, scant Windows Defender regelmatig even je pc.

 

Windows 10-upgrades

Na elke Windows 10-upgrade is het nodig om je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Daarna pas gaat Windows nog enkele upgradetaken uitvoeren. Dat is frustrerend, want je zit al lange tijd te wachten totdat de upgrade klaar is en dan moet je na het inloggen nog meer wachten. In de Windows 10-update is er een functie toegevoegd waarbij Windows tijdelijk je gebruikersnaam en wachtwoord opslaat. Windows meldt je dan na de upgrade automatisch aan, voert wat taken uit en vergrendelt de pc weer. Zo vereist het gehele upgradeproces geen interactie meer. Je schakelt deze optie in door op de Startknop te klikken en te kiezen voor het tandwiel linksonder, gevolgd door Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Klik nu op Geavanceerde opties en zet een vinkje bij Gebruik mijn aanmeldingsgegevens om de configuratie van mijn apparaat automatisch te voltooien na een update.

Om de upgrade in één stap te laten verlopen, kan Windows 10 je aanmeldgegevens kort opslaan tijdens een upgrade.

 

Schone Windows 10-installatie

Sinds Windows 8.1 heeft Microsoft de optie toegevoegd om je pc opnieuw in te stellen. Nadeel hiervan is dat je pc wordt hersteld naar een systeemkopie met daarop alle crapware en onnodige software van de systeemfabrikant. Dan heb je nog steeds niet een echt ‘schone’ Windows-installatie. Microsoft heeft met de Windows 10-verjaardagupdate een nieuwe tool geïntroduceerd waarmee het voor iedereen mogelijk is om Windows écht opnieuw schoon te installeren. Zorg wel, voordat je begint, dat je een back-up klaar hebt staan. Op het moment van schrijven ondersteunt de tool alleen Engelse Windows-installaties. Je kunt de tool hier downloaden. Tijdens het proces kun je kiezen voor Alleen persoonlijke bestanden behouden om je bestanden te behouden. Je kunt ook alles weghalen door voor Nothing te kiezen.

Als je een echt schone Windows 10-installatie wilt, gebruik je deze nieuwe tool van Microsoft.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Besturingssystemen

Tags: tips, windows defender, windows insider, refresh your pc, anniversar update