abonneren

Tien jaar MAC OS X

Het is feest in Cupertino want Apple viert de tiende verjaardag van Mac OS X. Het op Unix-gebaseerde besturingssysteem van Apple (met codenaam Cheetah) zag op 24 maart 2001 het levenslicht.

Mac OS X is de tiende (X) belangrijke versie van Apple’s besturingssysteem en maakte voor het eerste gebruikt van de volledig nieuwe Darwin code. Hoewel het besturingssysteem in het begin nog wel wat prestatieprobleempjes had en nog het een en ander aan functionaliteit miste, werd het meteen al goed ontvangen.

Niet alleen de achterliggende code was compleet nieuw, het Aqua theme zorgde ervoor dat het besturingssysteem er gelikt uitziet en naadloos aansluit op de nieuwe vormgeving van de computers zelf.

Tijdens het bestaan van Mac OS X zijn er 6 belangrijke versies uitgebracht, die allen de naam van een grote katachtige dragen. Cheetah (10.0), Puma (10.1), Jaguar (10.2), Panther (10.3), Tiger (10.4), Leopard (10.5) en Snow Leopard (10.6). Versie 10.7 staat voor de deur en heeft de naam ‘Lion’. Ontwikkelaars kunnen nu al met de beta aan de slag.

Hoewel Mac OS X slechts 8,75% marktaandeel heeft, lopen met name de producten als de Macbook Pro erg goed. Apple kon in het laatste kwartaal een winst van 6 miljard dollar in de boeken noteren.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: