Om jezelf anoniem op internet te bewegen is er Tor, en bestanden versleutelen doe je met TrueCrypt. Maar wat gebruik je als álles wat je doet beveiligd moet zijn? Linuxdistributie Tails probeert deze vraag te beantwoorden.

Anonimiseringstechnieken leveren altijd een levendige discussie op. Wie zijn harde schijf met TrueCrypt encodeert heeft vast iets te verbergen, en het anonieme surfnetwerk Tor wordt alleen gebruikt door criminelen en pedofielen. Zoals het voorstanders van de anonieme levensstijl betaamt, wordt daarom op de website van Tails nergens verwezen naar de gebruiksscenario’s. Het systeem is natuurlijk ook geschikt voor rechtschapen burgers die zichzelf graag beschermen tegen een te gretig rondneuzende overheid. Tails is daarvoor goed geschikt. Feitelijk is het een specialistische Linuxdistributie, gebaseerd op Debian 6, die is voorzien van een groot aantal tools om geen sporen achter te laten. Waar je het ook voor inzet: de verzameling tools die Tails aanbiedt is de crème de la crème voor stiekem computeren.

Iso en usb

Je downloadt Tails als gratis iso-bestand. Dat kun je naar dvd branden en vervolgens heb je een opstartbaar besturingssysteem. De website adverteert ook een usb-versie van Tails, maar die is alleen te maken vanuit Tails zelf, dus je zult sowieso eerst de dvd-versie moeten branden en opstarten. Voor de snelheid en om opties op te kunnen slaan raden we de usb-versie wel aan, hoewel deze in onze test door opstartcrashes onbruikbaar is.

Automatisch browsen met Tor

Bij het opstarten hoef je niets in te voeren. Tails start zichzelf op en je krijgt een bureaublad voor je neus. Ook Iceweasel, de meegeleverde browser, wordt meteen opgestart. Iceweasel is ingesteld om via het Tor-netwerk te browsen. Je blijft hierbij anoniem doordat je dataverkeer via een groot aantal pc’s wordt verstuurd, zonder dat de oorsprong te achterhalen is (in theorie). Het browsen in Tails is dus veilig, maar wel beduidend langzamer omdat het verkeer flink omgeleid wordt. Iceweasel is voorzien van diverse plugins, zoals HTTPS Everywhere en Adblock Plus. Http-verkeer wordt dus waar mogelijk ook nog eens versleuteld en advertenties worden weggefilterd.

Veilige chat

Behalve veilig browsen is ook veilige communicatie mogelijk met Tails. Voor instant messaging is de bekende Pidgin-client meegeleverd. De Off-The-Record-plugin zorgt dat conversaties versleuteld worden. Voor mail kun je met Thunderbird aan de slag, dat met een pgp-plugin beveiligde e-mails kan versturen. Als je met de usb-versie van Tails werkt, kun je data opslaan op de stick zelf. Dat moet je dan wel versleuteld doen, dus kijk onder Applications, System Tools bij de tool Cryptkeeper om beveiligde mappen aan te maken.

Virtueel toetsenbord

Het dagelijkse gebruik van het besturingssysteem kan ook veiligheidsrisico’s opleveren. Wat als malware de inhoud van het klembord kopieert als je net een creditcardnummer hebt gekopieerd? Tails biedt hiervoor de optie om het klembord te encrypten, door rechtsboven op het klembordicoontje te klikken. Ook vind je daar een virtueel toetsenbord, dat je kunt gebruiken om keyloggers te omzeilen bij het invoeren van wachtwoorden.

Schijfveiligheid

In de bestandsmanager kun je bestanden veilig verwijderen (overschrijven met willekeurige gegevens) en ook alle lege ruimte op de stick of schijf extra overschrijven, zodat reeds verwijderde bestanden nogmaals overschreven worden. Bij het afsluiten wordt eenzelfde techniek toegepast op het geheugen. Om zeker te zijn dat er geen documenten, wachtwoorden of andere persoonlijke dingen in het geheugen achterblijven direct nadat de pc is afgesloten, overschrijft Tails het ram voordat wordt afgesloten.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

goed doordacht concept

veilig browsen zonder moeite

veel security-tools

Minpunten

usb-versie moeilijk aan de praat te krijgen

Conclusie

Tails is niet beschikbaar in het Nederlands, maar kennis van de Engelse taal is niet nodig: technisch wordt het nergens. Het versienummer suggereert dat we met een vroege alfaversie van doen hebben, maar nergens voelt Tails onaf. De consequentie van een beveiligd besturingssysteem als dit is dat je vast zit aan de ingebouwde mogelijkheden. Alle toevoegingen kunnen de veiligheid compromitteren. Voor werkzaamheden die je echt voor je zelf wilt houden is Tails echter een zeer veilige keuze....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten