abonneren

SteamOS: besturingssysteem voor je televisie

Valve heeft eindelijk zijn langverwachte besturingssysteem aangekondigd. Het op Linux-gebaseerde systeem draagt de naam SteamOS en is bedoeld voor game-pc's in de woonkamer. Het besturingssysteem zal vermoedelijk gebruikt gaan worden voor de Steam Box, een gameconsole waar Valve al enige tijd aan werkt.

Valve wil met de Steam Box een open gameconsole bouwen. SteamOS is een wezenlijk onderdeel hiervan. Het besturingssysteem combineert het Steam-distributieplatform met een speciale interface die voor tv's ontwikkeld is. Valve gaat het besturingssysteem gratis aanbieden en zegt dat belangrijke ontwikkelaars hun samenwerking al hebben toegezegd door triple-A-titels geschikt te maken voor het besturingssysteem. Bestaande Windows-games zullen ook gewoon op SteamOS draaien: Valve gaat deze titels streamen, net als nVidia doet met zijn Shield-console.

Overigens richt Valve zich niet exclusief op gaming: streaming video en streaming muziek zullen ook ondersteund worden. Valve belooft zo veel mogelijk bestaande mediadiensten te ondersteunen.

De grootste concurrent voor SteamOS is uiteraard Windows 8, dat zijn eigen app store met games heeft. Steam is niet te spreken over Windows 8; mede-oprichter Gabe Newell noemt Windows 8 een fiasco. Newell houdt Microsoft verantwoordelijk voor de scherp dalende pc-verkopen.

Valve heeft beloofd dat het later deze week nog twee aankondingen zal doen. Vermoedelijk gaat het dan om de Steam Box en om de lijst van partners met wie het bedrijf gaat samenwerken.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Valve, Besturingssystemen, steam os