abonneren

Samsung-topman wil Android vervangen door Tizen

Samsung Electronics heeft grootste plannen voor zijn mobiele besturingssysteem Tizen. Het moet Samsung minder afhankelijk maken van Android en Google.

Samsung Electronics heeft grootste plannen voor zijn mobiele besturingssysteem Tizen. Het moet Samsung minder afhankelijk maken van Android en Google volgens Samsungtopman J.K. Shin in een interview met onze collega’s van CNet in Korea. De man leidt de afdeling mobiele communicatie en voor hem is Tizen meer dan een hobbyprojectje van Samsung. Het OS zou meer moeten worden dan enkel een alternatief voor Android en moet uiteindelijk terechtkomen in smartphones en in andere apparaten zoals boordcomputers van auto’s.

“Er is veel kruisbestuiving mogelijk, niet alleen tussen IT-gadgets zoals smartphones, tablets , pc’s en camera’s, maar ook tussen verschillende zakenmarkten zoals de autosector, bio-industrie en banken”, zegt hij. ‘Kruisbestuiving is nu eenmaal iets waarin Samsung het verschil kan maken omdat we veel onderdelen en afgewerkte producten maken.”

Tizen is dan wel een besturingssysteem, maar de ontwikkeling van de standaarden erachter geniet ook de steun van Intel. Het mobiele OS kreeg al een spetterende voorstelling op Mobile World Congress in februari. Sindsdien zijn er nog nieuwe versies verschenen en groeit de steun onder ontwikkelaars.

Tizen is belangrijk omdat het de grootste kans is van Samsung op een besturingssysteem waarover het zelf kan beslissen. Het bedrijf heeft een dominantie over de smartphonemarkt verworven met zijn lijn van Galaxy S-telefoons, maar die draaien allemaal op Android van Google. En hoewel Samsung altijd met twee woorden over Google spreekt, willen ze eigenlijk liever onafhankelijker zijn van Android.

Tizen vergeten?

Het Samsungbesturingssysteem Tizen leek nog in een sukkelstraatje te zijn geraakt. De lancering van de eerste Tizen-telefoon is pas nog uitgesteld tot in het vierde kwartaal. Die vertraging voedde de vrees dat Samsungs hart en ziel niet meer uitgingen naar Tizen.

Shin veegt die geruchten nu van tafel en zegt dat het bedrijf een belangrijk besturingssysteem overweegt naast Android en Windows Phone.

Buiten smarthpones zou Tizen ook terechtkomen in auto’s. Partner Intel heeft er alvast vertrouwen in dat de software betrouwbaar genoeg is voor apps en systemen in de wagen. Een persoon dicht bij Intels werk aan Tizen zegt dat het besturingssysteem erg geschikt is voor de nood aan differentiatie tussen autoconstructeurs. Maar die persoon zegt ook dat Tizen ten vroegste in 2015 in een auto kan terechtkomen.

Samsung en Intel zijn niet de enige die de automarkt op het oog hebben. Apple zei in juni al dat iOS7 ook in auto’s zal werken en benadrukt de integratie van dashboardsystemen en de iPhone. GM heeft al veel werk gedaan om de stembesturing met Siri in te werken. BlackBerry-topman Thorsten Heins heeft ook al opgeschept met de auto-mogelijkheden van BlackBerry. De software QNX waarop BlackBerry 10 is gebaseerd, draait nu al in auto’s.

Geschreven door: Jibbe Van op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Tizen

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord