Project Looking Glass

Sun Microsystems kennen we vooral van Java, maar het bedrijf ondersteunt daarnaast allerlei nuttige open source projecten. Eén van die projecten is Project Looking Glass, dat werkt aan een 3D-desktop met dezelfde naam.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Looking Glass is gebaseerd op Java, wat betekent dat het straks onder alle besturingssystemen met Java-ondersteuning werkt.

Het project is echter nog steeds in bètafase, dus het is even afwachten of het bij u gaat werken. Op onze virtuele XP-pc werkt het niet, maar onder onze Nederlandstalige Vista start het programma netjes op. We krijgen een ietwat onscherpe foto in beeld, van wat een universiteitscampus lijkt te zijn. Deze foto is een vierdelig panorama: als we links of rechts in beeld klikken, krijgen we een foto te zien van het object ernaast. Het beeld soepel of 360 graden ronddraaien gaat niet. Ook omhoog of omlaag kijken is niet mogelijk.

Het 3D-gedeelte van Looking Glass zit hem niet alleen in het beweegbare bureaublad (hoewel het technisch gezien eerder lijkt op de vier bureaubladen waartussen je in veel Linux-distributies kunt wisselen dan op echte 3D). De applicaties zijn namelijk ook driedimensionaal gemaakt. Zoeken we een term met 'Googler', dan krijgen we een kubus te zien met daaromheen cirkels en bolletjes. Elk bolletje bevat een zoekresultaat, dat we kunnen zien door op het bolletje te dubbelklikken. Andere applicaties zijn een roteerbare cd-collectie en een cosmosische kalender waarin afspraken als planeten om een zon worden weergegeven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • innovatief idee
  • opensource
  • nog lang niet af
Project Looking Glass een gratis pakket met leuke mogelijkheden, maar helaas nog niet helemaal af.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags: