abonneren

Presto

Even snel iets opzoeken op internet of uw mail checken? Deze plannen kunnen snel in de war worden geschopt door de lange opstarttijd van uw Windows-computer, notebook of netbook. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

Een van deze oplossingen is Splashtop, een minibesturingssysteem ontwikkeld door Asus, dat naast uw reguliere besturingssysteem staat. Dit systeem start snel op en u kunt internetten, chatten, skypen, foto's bekijken en muziek afspelen. Uw toegang tot de harde schijf blijft echter beperkt. Splashtop wordt geleverd bij notebooks van Asus, HP, Lenovo en LG. Ook de moederborden en desktops van Asus zijn met Splashtop uitgerust. Hebt u een notebook zonder Splashtop? Dan zijn er alternatieven. Zo is er Hyperspace, dat net een stapje uitgebreider is dan Splashtop. Zo hebt u gewoon toegang tot uw harde schijf en kunt u, mits u Windows Vista met SP1 draait, zelfs de twee besturingssystemen met elkaar samen laten werken! Helaas is het installeren van Hyperspace een langdurig karwei, denk aan meer dan een uur, en helaas werkt het maar op een beperkt aantal netbooks. Onze netbooks, die voldoen aan de eisen van Hyperspace, kregen het niet geïnstalleerd.

Nee, Ons favoriete minibesturingssysteem is Presto. Presto is gebaseerd op Xandros Linux. De installatie is eenvoudig uit te voeren met een set-upbestand dat u van de website downloadt. Na een paar minuten is uw computer voorzien van een tweede besturingssysteem dat u kunt kiezen wanneer de computer opstart. Alle hardware werkt direct naar behoren en u kunt moeiteloos gebruikmaken van (draadloze) netwerken. Presto gaat er prat op dat het bijzonder snel opstart. Onze netbook, een MSI Wind die is voorzien van een schone Windows XP-installatie, start met Presto op in ongeveer tien seconden. De schone XP-installatie heeft daar een minuutje voor nodig. Ook fijn is dat u in Presto toegang heeft tot al uw data, inclusief Windows-partities.

De programma's die standaard geïnstalleerd zijn met Presto, zijn Open Office.Org 3, Firefox 3, Realplayer, een instant-messagingprogramma genaamd Pidgin en Skype. Deze programma's werken allemaal direct. Wel vinden we het jammer dat Pidgin geen geluidseffecten heeft. Wilt u nog meer applicaties? Dit kan dankzij de Presto Application Store. Hierin kunt u een heleboel veelal gratis programma's vinden om uw systeem uit te breiden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer makkelijk te installeren
  • geen Linux-kennis nodig
  • snel met opstarten
  • uitbreidbaar
  • veel open-source, maar niet gratis
Bijzonder is wel dat ondanks dat het overgrote deel van Presto uit open-source-elementen bestaat, Presto niet gratis is. Desondanks is het gemak en de snelle opstarttijd die Presto biedt zeker wel 15 euro waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie