abonneren

Playstation 3 ‘Other OS’-rechtszaak verworpen

Een federale rechtbank in de VS heeft de aanklacht tegen Sony over het verwijderen van de functionaliteit voor het gebruiken van een ander besturingssysteem op de Playstation 3 verworpen.

De ‘Other OS’-functie gaf de Playstation-gebruiker de mogelijkheid om bij voorbeeld Linux te installeren op de Playstation in plaats van het standaard besturingsysteem van Sony. Sony maakte deze mogelijkheid in april 2010 onmogelijk met het uitbrengen van versie 3.21 van de firmware. Het doel was om het kraken van de kopieerbeveilging van de Playstation software te voorkomen.

Ontevreden PS3-gebruikers hebben over deze verwijderde functionaliteit een gezamenlijke aanklacht ingediend die in een, in deVS gebruikelijke, ‘Class Action’-rechtszaak zou worden uitgevochten. In deze zaak werden maar liefst acht verschillende claims ingediend.

In het verweer stelt Sony dat PS3-kopers het gebruiksrecht krijgen over de software en Playstation netwerk niet het eigendom. Sony behoudt dan ook het recht de functionaliteit van de software te wijzigen en de toegang tot Playstation Netwerk te beperken door het uitbrengen van softwareupdates.

De rechter heeft nu in zijn uitspraak alle aanklachten verworpen met uitzondering van de klacht over computerfraude en heeft de klagers de gelegenheid gegeven hun claim aan te vullen. De hierop volgende aanvulling is in de ogen van de rechter onvoldoende en hij heeft het verzoek van Sony om de aanklacht te verwerpen toegekend.

Als argumentatie geeft hij dat de mogelijkheid om andere besturingssystemen te gebruiken blijft bestaan, tenzij de PS3-bezitter er voor kiest om het uit te schakelen door de firmware te upgraden.

Via: Neowin

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: