}
abonneren

Windows 10: ‘Oude’ desktopapps welkom in de Windows Store

Microsoft is er veel aan gelegen om meer apps te krijgen voor Windows 10. De online-store met moderne apps voor de tegeltjesinterface laat nu ook traditionele pc-programma’s toe.

Voorheen hield Microsoft een strikte scheiding aan tussen de ‘oude’ wereld van traditionele desktopprogramma’s en de moderne wereld van de tegeltjesinterface. Laatstgenoemde is sterk gericht op touch-bediening en heeft met Windows 8 zijn debuut gemaakt. De voortaan toch toegelaten desktopapps, geschreven voor Windows’ applicatielagen (API’s) Win32 en .NET, leken daardoor achter te blijven.

Windows en Photoshop

In de praktijk blijven veel gebruikers nog op Windows 7 zitten, dat de nieuwe soort apps in het geheel niet kan binnenkrijgen. Developers en Microsoft zitten dan ook met een kip-en-ei-probleem: gebruikers komen pas als er veel, aantrekkelijke apps zijn, en developers maken die apps pas als er veel gebruikers zijn. De omslag om voortaan ook ‘oude’ desktopprogramma’s toe te laten in de Windows Store moet deze impasse enigszins doorbreken.

App-makers gaan hiermee niet automatisch over op het maken van nieuwe apps voor de nieuwe Windows-interface. Microsofts app-winkel wordt hiermee echter wel interessanter, voor gebruikers én developers. Tijdens de lange presentatie gisteravond op developersbijeenkomst Build heeft Microsoft ook het klassieke Adobe-programma Photoshop Elements aangeprezen als één van de beste Win32-apps ooit. Zowel die applicatie als andere, geschreven voor Windows .NET-platform, zijn te downloaden uit de Windows Store. Hierdoor krijgt die app-winkel er in potentie 16 miljoen apps bij.

De concurrentie omarmen

Terwijl Windows 10 ergens na de zomer moet uitkomen, doet Microsoft zijn best om developers én gebruikers te lokken. Zo biedt het bedrijf app-makers de mogelijkheid om hun apps voor iPhones, iPads en Android-toestellen eenvoudig te laten draaien op Windows 10. Verder worden ook webapps toegelaten in de Windows Store. Developers kunnen functies van bestaande websites verpakken in app-vorm om die in Microsofts online-winkel onder de aandacht te brengen. Deze webapps draaien dan nog wel gewoon op de site van de aanbieder.

Om dit zogeheten porten van apps nog wat aantrekkelijker te maken, brengt Microsoft zijn bekende ontwikkelpakket Visual Studio naar OS X en Linux, waarbij dat Visual Studio Code ook nog eens gratis is. Voor het ontwikkelen van iOS-app is Apple’s ontwikkeltool Xcode nodig die alleen draait op het Mac-besturingssysteem.

Vechten tegen versplintering

Ondertussen kampt Microsoft nog met een versplinterde gebruikersgroep, wat het voor developers lastig maakt om te kiezen voor de nieuwste versies en functies. Windows 7 draait in Nederland nog op bijna 50 procent van alle pc’s. Windows 8 heeft een krappe 2,44 procent en zit daarmee nog ónder het oude, onveilige Windows XP. De voor gebruikers van Windows 8 gratis upgrade 8.1 zit op nog geen 25 procent. Windows 10 moet ergens na de zomer uitkomen en zal het eerste jaar na de release een gratis upgrade zijn voor gebruikers van Windows 7 en 8(.1).

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: Desktop, Programma's, win32, .net

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI