Het is u wellicht niet opgevallen in het mediageweld rondom Windows 7, maar ook van de Linux-distributie openSUSE is er een nieuwe versie verschenen.

Zoals Fedora een vooruitblik geeft op de enterprise Linux-versie van Red Hat, zo is OpenSUSE de ontwikkelversie voor Novell/SUSE Enterprise Linux. Veel features die nu te zien zijn in OpenSUSE zullen wellicht hun weg gaan vinden naar deze enterprise Linux-versie. OpenSUSE is verkrijgbaar in 32-bit- en 64-bit versies en er is keuze uit een installatie-dvd en live-cd's met de KDE- of Gnome-desktop. Met de live-cd's kunt u OpenSUSE wel installeren, maar niet upgraden vanaf een voorgaande versie, wat wel kan met de installatie-dvd. Ten slotte kunt u voor een netwerkinstallatie kiezen, waarbij alle software tijdens de installatie direct van internet wordt opgehaald.

Installatie

Wij hebben gekozen voor de installatie-dvd om OpenSUSE op een standaard pc te installeren. Novell claimt een erg eenvoudige installatieprocedure te hebben ontwikkeld, maar wij delen die mening niet. De installatie verliep niet bepaald vlekkeloos: allereerst werd de installatie-dvd niet herkend, waardoor de installatie niet wilde starten. Een speurtocht op internet naar de foutmelding duidde op een slechte dvd, maar op langzame snelheid opnieuw branden loste niets op. Als alternatief kunt u de dvd op een vaste schijf kopiëren en dit vervolgens bij de installatie aangeven. Dat verliep echter ook niet geheel vlekkeloos.

Een groot voordeel van de OpenSUSE-procedure is dat het systeem echt zo min mogelijk vragen stelt tijdens de installatie. Er wordt het een en ander geanalyseerd en vervolgens krijgt u een voorstel voor installatiekeuzes. In het algemeen kunt u hier prima mee uit de voeten, maar als u wilt, past u de hele installatie alsnog aan uw wensen aan. Het technisch gehalte van de installatiesamenvatting kan beginnende gebruikers wel afschrikken.

Aan de slag

Ook na de installatie worden we nog even onaangenaam verrast, doordat onze netwerkkaart standaard is uitgeschakeld. Bij het inschakelen krijgen we vervolgens nog vragen over het firewallprofiel dat we willen gebruiken, waar wij het antwoord ook niet op weten. Werkt het netwerk eenmaal, dan blijkt dat OpenSUSE een degelijke en fraaie distributie is.

Hoewel de distributie per dvd anders doet vermoeden, krijgt u standaard geen overvloed aan toepassingen geïnstalleerd. Met een basisinstallatie kunt u prima internet opgaan, e-mail versturen en kantoortoepassingen uit de Openoffice-suite gebruiken. Daarnaast kunt u muziek beluisteren, films bekijken en een spelletje spelen. Mocht u toepassingen missen, dan is dat met de software-installer uit Yast eenvoudig op te lossen. Hier kunt u zoeken naar programmatuur en deze rechtstreeks vanaf internet installeren.

Yast is het systeemconfiguratieprogramma van OpenSUSE. Het is een zeer uitgebreid pakket waarbij de configuratietoepassingen handig gegroepeerd zijn. Het nadeel van Yast is wel dat u er niet omheen kunt. Als u handmatig aanpassingen aanbrengt in configuratiebestanden, dan kan Yast die wijzigingen weer ongedaan maken zonder dat u dat merkt. Anderzijds: als u zich aanwent om alle wijzigingen inderdaad via Yast aan te brengen, dan hebt u er een krachtig tool aan.

Vernieuwd, verbeterd

OpenSUSE 11.2 brengt veel nieuwe versies bij elkaar. Het ext4-bestandssysteem wordt bij de installatie standaard toegepast en het systeem beschikt na installatie over de allernieuwste 2.6.31 kernel. U hebt de keuze uit een KDE 4.3.1-, Gnome 2.28- of XFCE 4.6.1-desktop en verder krijgt u onder andere Openoffice 3.1.1, Firefox 3.5.5, Thunderbird 3.0 bèta 5, the Gimp 2.6.7 en Inkscape 0.46. Voor extra beveiliging levert Novell AppArmor mee, een regelset gebaseerd beveiligingssysteem dat enigszins te vergelijken is met SELinux.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • stabiel

  • veel nieuwe software

  • haperende installatie

  • complexe installatieprocedure

Wij zijn duidelijk minder te spreken over de moeizame installatie van OpenSUSE. Eenmaal geïnstalleerd, is OpenSUSE gewoon weer een Linux-distributie zoals velen: stabiel, maar niet bijzonder.Downloadversie beschikbaarja

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten