3Wanneer Microsoft z'n nieuwste versie van Windows uitbrengt, dan haalt dat het acht-uur journaal. Maar het verschijnen van een nieuwe Linux versie gaat je makkelijk ongemerkt voorbij. Tijd dus om een blik te werpen op de nieuwste editie van openSUSE 10.3, de jongste telg uit de Novell / Suse familie.

Suse Linux is 1 van de oudste Linux distributies. Van oorsprong komt de distributie uit Duitsland, tot Novell eind 2003 Suse overneemt. Sinds die tijd zijn er twee Suse versies beschikbaar: Novell SUSE Enterprise Linux (SLES), en openSUSE als community-versie - net zoals Redhat haar Enterprise Linux heeft en Fedora als community product sponsort.
OpenSUSE 10 verscheen in de tweede helft van 2005. Inmiddels is versie 10.3 verschenen, en wij bekijken de retail-editie van deze Linux distributie. OpenSUSE kent verschillende distributievormen. De retail-editie wordt als dubbel-dvd geleverd met installatie handleiding en 90 dagen support. Ook kunt u bij www.opensuse.org cd- of dvd-images downloaden. De tweede dvd uit ons pakket wordt alleen met de retail versie meegeleverd.

Installatie

De installatie van openSUSE verloopt vlekkeloos. Na het booten van de dvd kiest u de taal die tijdens de installatie moet worden gebruikt. U krijgt een voorstel voor partitionering voorgelegd, en indien nodig verkleint openSUSE een Windows partitie om plaats te maken voor Linux. Daarna kiest u welke software moet worden geinstalleerd, en vervolgens wordt openSUSE geinstalleerd. Een handige feature daarbij is de automatische update, die direkt na de installatie al op Internet naar software updates zoekt. En hoewel openSUSE pas sinds oktober beschikbaar is, zijn er al wel aardig wat updates voor beschikbaar.
Als u openSUSE naast uw Windows installatie zet, herkent de installatie dit en krijgt u bij het opstarten van de PC een keuzemenu te zien welk besturingssysteem gestart moet worden.
OpenSUSE is beschikbaar als 32-bits (i386) of 64-bits (x86_64) versie, en als PowerPC (ppc) versie. De installatie kiest zelf welke versie moet worden geinstalleerd, maar u kunt op uw 64-bits machine ook de 32-bits versie installeren als u dat wilt.
Na installatie houdt u een stabiel en goed beveiligd systeem over. Zo is de firewall automatisch ingeschakeld en dichtgezet voor bijna alle services. Ook maakt u tijdens de installatie al een normaal gebruikersaccount aan om mee te werken.

Meegeleverde software

Het is ongelooflijk hoeveel software openSUSE in z'n distributie heeft gepropt. Zo heeft u de keuze uit maar liefst 3 desktop suites: Gnome (versie 2.2), KDE (versie 3.5.7) en XFCE (versie 4.4.1). Ook kunt u de komende KDE versie 4 al bekijken, maar u dient wel te beseffen dat dit nog maar een beta-versie is. Vervolgens krijgt u zowel OpenOffice (versie 2.3) als Koffice (versie 1.6) voor uw kantoortoepassingen, GIMP voor foto-bewerking, Digikam voor het beheren van uw foto's, Firefox en Thunderbird voor uw Internet wensen, en daarboven server produkten als Apache, MySQL etc.
En of dat allemaal nog niet genoeg is, hebben ze op de tweede dvd een kopie van het hele opensuse.org archief gezet, zodat u in totaal zo'n 16 GB aan software meegeleverd krijgt. In zo'n berg aan software verdwaalt u makkelijk. Daarom heeft openSUSE een nieuw start-menu gekregen waarbij het makkelijker moet zijn om uw applicaties te vinden. Dat valt in de praktijk een beetje tegen, omdat niet altijd duidelijk is in welke categorie een applicatie precies thuis hoort. Met name ervaren gebruikers moeten hierdoor wat meer zoeken naar hun favoriete applicaties; wanneer u net begint met Linux, dan is deze groepering juist erg handig.
Gelukkig is het YaST setup tool niet gewijzigd, zodat u eenvoudig uw systeem kunt configureren en beheren. Denk daarbij aan het toevoegen van software, het onderhouden van gebruikers en het instellen van de hardware.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • eenvoudige installatie

  • veel meegeleverde software

  • standaard goed beveiligd

  • wel erg veel meegeleverde software

  • soms wat zoeken naar waar programma's en opties verstopt zijn

OpenSUSE 10.3 is een zeer complete en stabiele Linux distributie, die met name voor de beginnende maar ook voor de gevorderde gebruiker geschikt is. Het combineert een eenvoudige installatie met een goed beveiligd en automatisch bijgewerkt systeem en een overvloed aan beschikbare applicaties.Omvang500 MBDownloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarneeProcessor (minimaal benodigd)AMD Athlon XPHoeveelheid RAM (minimaal benodigd)512

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten