OnePlus maakt OxygenOS 'open source'

OnePlus heeft zijn zelf ontwikkelde OxygenOS deels open source gemaakt. Een aantal onderdelen van het besturingssysteem voor de OnePlus 2 en OnePlus X staan inmiddels op GitHub, al merken sommige ontwikkelaars op dat het besturingssysteem niet helemaal open source is.
De broncode van het besturingssysteem is te vinden op GitHub. Het gaat echter niet om het hele besturingssysteem, maar een aantal onderdelen van OxygenOS die werken op de OnePlus 2.

Custom rom

Daarmee is het niet mogelijk voor ontwikkelaars om het besturingssysteem na te maken voor andere telefoons, maar kunnen zij wel hun eigen custom rom bouwen voor de OnePlus 2 die is gebaseerd op OxygenOS.

Paranoid Android

Opvallend is daarentegen wel dat de ontwikkelaars van Paranoid Android wel weer lijken te werken aan OxygenOS-forks voor andere toestellen. in een blogpost zeggen de makers dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een besturingssysteem voor 'de hele OnePlus-familie', maar ook voor een aantal Nexus-toestellen. Hoewel zowel Paranoid Android als OnePlus een samenwerking hebben bevestigd, lijkt het er wel op dat de twee bedrijven met elkaar werken.

CyanogenMod

OxygenOS is het besturingssysteem dat OnePlus zelf ontwikkelde voor de OnePlus 2, en wat later ook werd doorgevoerd naar de OnePlus X en de OnePlus One. Aanvankelijk werkte het Chinese bedrijf nog samen met Cyanogen, maar daar is het later mee gestopt vanwege onenigheid.

OnePlus 3

Het openbaar maken van OxygenOS gebeurt in aanloop naar de lancering van de OnePlus 3. Die komt volgende week uit als opvolger van de OnePlus 2, die lauw werd ontvangen. Een van de redenen daarvoor was dat de telefoon een stuk minder 'open' was voor ontwikkelaars.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: oneplus, oneplus two, oxygenos