Officiële Android Apparaatbeheer vanaf nu te downloaden

Afgelopen vrijdag kondigde Google een manier aan om kwijtgeraakte Androidapparaten terug te vinden. Deze Android Device Manager, of Android Apparaatbeheer in het Nederlands, is vanaf vandaag beschikbaar. Via een speciale website kun je je toestellen terugvinden of zelfs op afstand wissen.

Dat het zo lang heeft moeten duren voordat Google met een eigen oplossing kwam om apparaten terug te vinden is erg vreemd. Er was al wel een manier beschikbaar voor Google Apps-gebruikers om hun apparaten terug te vinden en er waren ook al applicaties van andere partijen, maar dit lijkt toch wel een basisfunctie te zijn voor veel mensen.

Om Android Apparaatbeheer te installeren, hoef je niets te doen. Deze komt namelijk mee met een update van Google Play services. Dit is een verzameling van Google-diensten die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun applicaties extra mogelijkheden te geven, zoals nieuwe Google Maps-kaarten en Google Play Games-mogelijkheden. In Google Play services zit ook een malwarescanner die kan controleren of applicaties die je buiten de Google Play Store om installeert kwaadaardige software bevatten. Android Apparaatbeheer is in de nieuwste versie van Google Play services te vinden.

Je kunt Apparaatbeheer inschakelen via de Google-instellingen. Deze vind je op jouw smartphone of tablet bij het groene icoontje met een Google-'g' er op en twee radertjes (nee, het zijn geen bloemen) en waarbij staat 'Google Instellingen'. Via de optie 'Android Device Manager' kun je twee instellingen aanpassen. Ten eerste kun je de locatie van het apparaat op afstand laten bepalen en ten tweede kun je de optie inschakelen om het apparaat op afstand laten wissen. Dat is handig voor als je gevoelige informatie of foto's op je apparaat hebt staan en je raakt 't kwijt. De beheerwebsite vind je hier

Eerste indruk

De functies die Android Apparaatbeheer biedt zijn vrij basaal. Je kunt je toestel op afstand terugvinden, kunt het apparaat op afstand wissen en je kunt de beltoon af laten gaan. Je telefoon maakt dan vijf minuten geluid (ook al stond hij eerst op stil) zodat je hem terug kunt vinden in je sporttas of waar je hem dan ook gelaten had.

Het vreemde is dat er geen laatste locatie standaard beschikbaar is, ondanks dat Google deze informatie waarschijnlijk wel heeft. Wanneer je Google's locatiediensten gebruikt en daarbij ook gebruik maakt van functies als locatiegeschiedenis, dan weet Google gewoon wat de laatstbekende locatie van jouw apparaat is. Het nadeel is dan als je apparaat gestolen wordt en de dieven schakelen het toestel meteen uit, er geen locatie opgevraagd kan worden. Ook is het jammer dat de beheerapplicatie nog niet beschikbaar is, alles moet nog via de speciale website.

Wij hebben uiteraard de nieuwe functies ook even geprobeerd, maar hadden wisselende ervaringen. Bij mij werden wel een aantal van mijn toestellen weergegeven, maar niet alle apparaten (zelfs niet waarop ik Android Apparaatbeheer had ingeschakeld) waren in de lijst met apparaten te vinden. Het kan natuurlijk zijn dat het even duurt voordat ze te zien zijn. Het lokaliseren van apparaten en het inschakelen van de beltoon werkten bij mij helemaal niet, maar bleken bij collega Patrick wel prima te werken. 

Android Apparaatbeheer of Device Manager is beschikbaar voor alle Androidtoestellen met Android 2.2 of hoger die toegang hebben tot de Google Play Store. Wanneer jij de optie nog niet kunt terugvinden op jouw apparaat, kun je hier kijken of je Google Play services kunt updaten. De website van Android Apparaatbeheer waarmee je je apparaten terug kunt vinden vind je hier. Volgens het officiële Androidblog komt er ook een applicatie waarmee je je toestellen kunt beheren, maar die is er nog niet. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten