MS-dos, het besturingssysteem dat de basis vormde voor Microsofts succes, is dertig jaar geworden.

Op 27 juli 1981 kocht Microsoft een besturingssysteem genaamd QDOS (Quick and Dirty OS) ofwel 86-DOS van het bedrijf Seattle Computer Products. Microsoft ontwikkelde dat verder tot een besturingssysteem voor IBM's allereerste PC met 8086 processor. MS-dos (Microsoft Disk Operating System) was hiermee een feit.

Het dos-tijdperk
Het besturingssysteem werd in de jaren daarna ook opgepikt door de fabikanten van de zogenaamde IBM-pc-klonen. De reden voor de opmars was vooral dat MS-dos de computer voor de massa beschikbaar maakte. Dat kwam door de eenvoud van het besturingssysteem. MS-dos heeft ettelijke versies gekend en is dan ook langer doorontwikkeld dan dat Microsoft voor ogen had. Het idee was dat MS-dos 4.0 de laatste versie zou zijn. Microsoft had zelfs al verklaard dat dos dood was en dat iedereen naar het ook samen met en voor IBM ontwikkelde OS/2 besturingssysteem moest overstappen.

Maar toen Windows 3.0 een enorm succes bleek, liet Microsoft OS/2 vallen. Mede daardoor is MS-dos tot versie 8.0 doorontwikkeld. De eerste versies van Windows waren in technisch opzicht dan ook niet veel meer dan een grafische schil om MS-dos heen. De allerlaatste MS-dos versie was bedoeld om onder Windows XP te dienen als besturingssysteem voor opstartschijven en kwam in 2000 uit.

Nostalgisch over MS-dos? Bekijk dan dit reclamefilmpje voor Dos versie 5

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten