abonneren

MS-dos is 30 jaar

MS-dos, het besturingssysteem dat de basis vormde voor Microsofts succes, is dertig jaar geworden.

Op 27 juli 1981 kocht Microsoft een besturingssysteem genaamd QDOS (Quick and Dirty OS) ofwel 86-DOS van het bedrijf Seattle Computer Products. Microsoft ontwikkelde dat verder tot een besturingssysteem voor IBM's allereerste PC met 8086 processor. MS-dos (Microsoft Disk Operating System) was hiermee een feit.

Het dos-tijdperk
Het besturingssysteem werd in de jaren daarna ook opgepikt door de fabikanten van de zogenaamde IBM-pc-klonen. De reden voor de opmars was vooral dat MS-dos de computer voor de massa beschikbaar maakte. Dat kwam door de eenvoud van het besturingssysteem. MS-dos heeft ettelijke versies gekend en is dan ook langer doorontwikkeld dan dat Microsoft voor ogen had. Het idee was dat MS-dos 4.0 de laatste versie zou zijn. Microsoft had zelfs al verklaard dat dos dood was en dat iedereen naar het ook samen met en voor IBM ontwikkelde OS/2 besturingssysteem moest overstappen.

Maar toen Windows 3.0 een enorm succes bleek, liet Microsoft OS/2 vallen. Mede daardoor is MS-dos tot versie 8.0 doorontwikkeld. De eerste versies van Windows waren in technisch opzicht dan ook niet veel meer dan een grafische schil om MS-dos heen. De allerlaatste MS-dos versie was bedoeld om onder Windows XP te dienen als besturingssysteem voor opstartschijven en kwam in 2000 uit.

Nostalgisch over MS-dos? Bekijk dan dit reclamefilmpje voor Dos versie 5

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord